Регулярне споживання алкоголю «омолоджує» інсульт більш ніж на 10 років. Натомість, обмеження споживання алкоголю підвищує ймовірність здорового старіння та збереження здібностей мозку.
Таких висновків дійшли автори нового дослідження, опублікованого в журналі Neurology, пише «Закон і Бізнес».
Вони встановили, що середній вік інсульту в людей, що регулярно випивають, — 64 роки, а у помірковано питущих або непитущих — 75 років. Під тими, хто регулярно випивають, розуміються люди, які вживають три і більше «юнітів» на день.
За даними роботи, у таких людей крововилив у мозок траплявся частіше, у більш молодшому віці і був у середньому важчим, ніж у тих, хто пив менше або не пив зовсім. Під алкогольним напоєм або «юнітом» у дослідженні розумілася доза в 10 мл чистого етанолу, що приблизно дорівнює 350 мл пива, 150 мл вина та 45 мл міцних напоїв.
«Наші результати свідчать про те, що вживання алкоголю не тільки збільшує тяжкість інсульту, а й прискорює довгострокове пошкодження дрібних судин мозку», — цитує Euronews одного з авторів дослідження, невролога Гарвардського університету Едіпа Гурола. А такі наслідки підвищують ризик розвитку недоумства.
У дослідженні взяли участь 1600 дорослих, які були госпіталізовані з приводу інсульту. З них 104 особи були кваліфіковані як такі, що регулярно випивають. Їм на момент крововиливу в мозок було в середньому 64 роки, тоді як серед людей, які вживали менше алкоголю або не вживали його зовсім, цей показник становив 75 років. Уражена зона у тих, хто регулярно випиває, також була на 70% більшою, йдеться в дослідженні.
Медичні тести показали, що у людей, які часто п’ють, також знижувалася кількість тромбоцитів у крові і був підвищений артеріальний тиск, коли вони потрапляли до лікарні, що могло вплинути як на тяжкість інсульту, так і на подальше відновлення.
Дослідження має деякі обмеження, головним чином те, що воно аналізувало стан пацієнтів одномоментно, а не відслідковувало протягом тривалого часу. Крім того, вказується, що люди могли спотворити інформацію про свої алкогольні звички або не повідомити про те, що сильно випивали в молодшому віці.
Проте, за словами дослідників, отримані дані у будь-якому разі вказують на те, що скорочення вживання алкоголю може не лише знизити ризик геморагічного інсульту, а й уповільнити прогрес захворювання дрібних судин головного мозку. А це, своєю чергою, може знизити ймовірність повторного інсульту, погіршення когнітивних здібностей та довгострокової інвалідності.
Якщо зупинятися вже після другої чарки, то принаймні інсульт можна відстрочити на 10 років.
Матеріали за темою


Коментарі
До статті поки що не залишили жодного коментаря. Напишіть свій — і будьте першим!