Закон і Бізнес


Скільки можна пити, щоб уникнути розвитку недоумства — дослідження


Якщо зупинятися вже після другої чарки, то принаймні інсульт можна відстрочити на 10 років.

09.11.2025 16:02
353

Регулярне споживання алкоголю «омолоджує» інсульт більш ніж на 10 років. Натомість, обмеження споживання алкоголю підвищує ймовірність здорового старіння та збереження здібностей мозку.


Таких висновків дійшли автори нового дослідження, опублікованого в журналі Neurology, пише «Закон і Бізнес».

Вони встановили, що середній вік інсульту в людей, що регулярно випивають, — 64 роки, а у помірковано питущих або непитущих — 75 років. Під тими, хто регулярно випивають, розуміються люди, які вживають три і більше «юнітів» на день.

За даними роботи, у таких людей крововилив у мозок траплявся частіше, у більш молодшому віці і був у середньому важчим, ніж у тих, хто пив менше або не пив зовсім. Під алкогольним напоєм або «юнітом» у дослідженні розумілася доза в 10 мл чистого етанолу, що приблизно дорівнює 350 мл пива, 150 мл вина та 45 мл міцних напоїв.

«Наші результати свідчать про те, що вживання алкоголю не тільки збільшує тяжкість інсульту, а й прискорює довгострокове пошкодження дрібних судин мозку», — цитує Euronews одного з авторів дослідження, невролога Гарвардського університету Едіпа Гурола. А такі наслідки підвищують ризик розвитку недоумства.

У дослідженні взяли участь 1600 дорослих, які були госпіталізовані з приводу інсульту. З них 104 особи були кваліфіковані як такі, що регулярно випивають. Їм на момент крововиливу в мозок було в середньому 64 роки, тоді як серед людей, які вживали менше алкоголю або не вживали його зовсім, цей показник становив 75 років. Уражена зона у тих, хто регулярно випиває, також була на 70% більшою, йдеться в дослідженні.

Медичні тести показали, що у людей, які часто п’ють, також знижувалася кількість тромбоцитів у крові і був підвищений артеріальний тиск, коли вони потрапляли до лікарні, що могло вплинути як на тяжкість інсульту, так і на подальше відновлення.

Дослідження має деякі обмеження, головним чином те, що воно аналізувало стан пацієнтів одномоментно, а не відслідковувало протягом тривалого часу. Крім того, вказується, що люди могли спотворити інформацію про свої алкогольні звички або не повідомити про те, що сильно випивали в молодшому віці.

Проте, за словами дослідників, отримані дані у будь-якому разі вказують на те, що скорочення вживання алкоголю може не лише знизити ризик геморагічного інсульту, а й уповільнити прогрес захворювання дрібних судин головного мозку. А це, своєю чергою, може знизити ймовірність повторного інсульту, погіршення когнітивних здібностей та довгострокової інвалідності.

Закон і Бізнес