Штучні замінники цукру, такі як аспартам і сахарин, які зазвичай зустрічаються в низькокалорійних газованих напоях і десертах, можуть довгостроково впливати на мозок і когнітивні здібності.
Згідно з результатами дослідження, опублікованими в медичному журналі Американської академії неврології, у людей, які вживали найбільшу кількість штучних підсолоджувачів, спостерігалося більш швидке зниження мислення і пам’яті, ніж у тих, хто вживав найменшу їх кількість, пише «Закон і Бізнес».
За даними дослідження, зниження показників відбувалося приблизно на 62% швидше, що відповідає приблизно 1,6 років старіння.
«Низькокалорійні та безкалорійні підсолоджувачі часто розглядаються як здорова альтернатива цукру, проте наші результати свідчать, що деякі підсолоджувачі можуть негативно вплинути на здоров’я мозку з часом», — йдеться в заяві автора дослідження, доцента кафедри геріатрії Університету Сан-Паулуеміо (Бразилія) Клаудії Кіміє Суемото.
У дослідженні взяли участь майже 13 тис. дорослих мешканців Бразилії, середній вік яких становив 52 роки. Вчені стежили за учасниками в середньому протягом 8 років, проводячи тести на пам’ять, мову та розумові здібності на початку, в середині та наприкінці дослідження.
Учасники були поділені на три групи залежно від кількості штучних підсолоджувачів, що споживаються ними: від 20 до 191 мг/день. Максимальний показник приблизно відповідає кількості аспартаму, що міститься в банку дієтичної газованки.
Дослідження було присвячене окремій групі штучних підсолоджувачів, включаючи аспартам, сахарин, ацесульфам-К, еририт, ксиліт, сорбіт та тагатозу. Всі вони були пов’язані з швидшим зниженням когнітивних здібностей, за винятком тагатози, для якої такого зв’язку виявлено не було.
Зв’язок між зниженням когнітивних здібностей та споживанням штучних підсолоджувачів був сильніший в учасників з діабетом, ніж у тих, у кого його не було. Проте в учасників старше 60 років зв’язку між погіршенням здоров’я мозку та споживанням підсолоджувачів не спостерігалося.
Отримані результати не стали несподіванкою: побоювання з приводу негативного впливу штучних замінників цукру вже обговорюються в наукових та медичних колах. Попередні дослідження вже вказували на потенційні побічні ефекти нецукрових підсолоджувачів, включаючи підвищений ризик розвитку діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.
Крім того, такі продукти, як аспартам, класифікуються Міжнародним агентством з вивчення раку як можливо канцерогенні для людини.
Наразі Європейське управління з безпеки харчових продуктів (EFSA) проводить переоцінку безпеки всіх підсолоджувачів, які були дозволені до використання у продуктах харчування до січня 2009 року.
До речі, у липні президент США Дональд Трамп оголосив, що Coca-Cola погодилася використовувати тростинний цукор у напоях, що продаються в країні. Нині для цього додається кукурудзяний сироп, але своє занепокоєння впливом цього інгредієнта на здоров’я висловлює міністр охорони здоров’я Роберт Кеннеді-молодший.

Найгірші показники когнітивних здібностей виявилися у тієї групи, яка «випивала» банку дієтичної газованки на день.
Матеріали за темою
Найбільший літак у світі збудують в Італії
28.09.2025
Коментарі
До статті поки що не залишили жодного коментаря. Напишіть свій — і будьте першим!