24.05.2025 13:08
Продавати їжу із комах в ЄС дозволили з 2018 року. Тоді ж у законодавстві закріпили поняття «інноваційна їжа». Один із таких незвичних продуктів зараз пропонують в Угорщині.
На березі озера Балатон відкрили продаж морозива, яке виготовляють із… цвіркунів. Такий десерт пропонують в одному з кафе, але він уже став популярним, пише «Закон і Бізнес».
Ідея прийшла кондитеру випадково — спочатку він хотів зробити морозиво з комарів, але в ЄС дозволено лише 4 види комах для їжі, тож вибрав цвіркунів. Їх закуповують у Чехії — за смаком вони нагадують насіння.
Десерт готують на основі карамельно-шоколадного морозива з горіхами, а зверху посипають обсмаженими цвіркунами замість цукрової крихти. За словами автора, новинка розходиться швидше, ніж минулий хіт закладу — морозиво зі смаком смаженого сиру.
Це не перший експеримент кафе — у меню вже були варіанти з м’ятою та огірком, а також сорбет із ківі та шпинату.
На думку Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, цвіркуни та взагалі комахи — поживна та здорова їжа з високим вмістом жирів, білків, вітамінів, клітковини та мінералів.
Крім того, комахи, як альтернативне джерело білка, допоможуть Євросоюзу полегшити перехід до більш стійкої продовольчої системи, частково замінивши м'ясо. Зараз у ЄС вже можна купити цвіркунів, борошняних хробаків та сарану у вигляді сушеної закуски.
Закон і Бізнес
Коментарі
До статті поки що не залишили жодного коментаря. Напишіть свій — і будьте першим!