12.01.2025 13:24
Щороку після новорічних свят ми виносимо зі своїх будинків та квартир мільйони ялинок. У Бельгії чиновники запропонували не робити цього, а вжити їх у їжу. Але...
Минулого тижня у ЗМІ та соціальних мережах поширилися несподівані рекомендації адміністрації бельгійського міста Гента щодо використання ялинок, пише «Закон і Бізнес» із посиланням на DW.
Тут стартувала кампанію, яка закликає людей переробляти свої ялинки різними способами, включаючи вживання хвойних дерев. Міська адміністрація запропонувала бельгійцям робити олію або варити суп із хвої, яка багата на вітаміни, мікроелементи, ефірні олії.
У своїй рекомендації Гент посилався на багатий скандинавський досвід. «У Скандинавії це вже давно робиться: ви зриваєте голки з гілок, опускаєте їх ненадовго в окріп, проціджуєте через сито та сушите на чистій тканині, — йдеться у повідомленні міської ради. Як тільки хвоя висохне, з неї можна буде приготувати смачну ялинкову олію для хліба чи тостів, радять чиновники.
Щоправда, незабаром Федеральне управління з контролю за продуктами харчування (FASNK) у Бельгії опублікувало попередження про шкоду здоров'ю від вживання хвої. Цього разу чиновники підкреслили, що ялинки не повинні потрапляти в харчовий ланцюжок, оскільки більшість дерев обробляється пестицидами для захисту від комах-шкідників. Крім того, на деревах можуть бути інші хімікати.
Зрештою, адміністрація Гента видалила свою посаду в соціальних мережах, а в публікації «З’їж свою ялинку» на своєму сайті змінила заголовок на «Скандинави їдять свої ялинки».
Закон і Бізнес
Коментарі
До статті поки що не залишили жодного коментаря. Напишіть свій — і будьте першим!