Чи можна називати продукт на основі сої вегетаріанським бургером? Чи допустимо використовувати термін «ковбаса», якщо вона не містить м’яса, чи такі терміни плутають споживачів?
Щоб не вводити покупців в оману, Європейський парламент ухвалив, що такі назви, як гамбургер, сосиска, ескалоп чи стейк можуть використовуватися тільки для м’ясних продуктів, пише «Закон і Бізнес».
«Котлета чи сосиска — це продукти з наших тваринницьких ферм. І крапка. Жодних лабораторних замінників, жодних продуктів на рослинній основі», — заявила французький євродепутат Селін Імарт, яка відповідає за цю галузь в парламенті.
Як зазначає Euronews, чинне законодавство дозволяє продуктам на рослинній основі використовувати терміни, пов’язані з м’ясом, за умови, що на упаковці чітко зазначено, що продукт виготовлений лише на основі інгредієнтів рослинного походження.
Однак у липні Європейська комісія у своїй пропозиції щодо оновлення Загальної організації ринку (ООК) заявила, що «м’ясо» означає виключно їстівні частини тварини, а «м’ясні продукти» відносяться до продуктів, отриманих виключно з м’яса. В результаті з’явився список із 29 заборонених термінів у разі позначення вегетаріанських або веганських продуктів, у тому числі: яловичина, курка, бекон, ребра, крила та грудка.
Європейський парламент також намагався провести подібну реформу у 2020 році під час обговорення питання щодо сільськогосподарських субсидій ЄС, але пропозиція не пройшла.
Один із головних аргументів на користь заборони цих термінів полягає в тому, що вони можуть заплутати споживачів, не дозволяючи зрозуміти який продукт вони вибирають і купують.
Дослідження, проведене в 2020 році Європейською організацією споживачів BEUC, показало, що більшість споживачів, близько 70%, не переймаються тим, як називаються вегетаріанські «бургери» або «сосиски», якщо ці продукти чітко ідентифікуються як вегетаріанські чи веганські.
У той же час, 400 організацій підписали відкритий лист із закликом скасувати заборону на 29 термінів, пов’язаних з м’ясом, для продуктів на рослинній основі, посилаючись на рішення Суду EC, ухвалене торік. У ньому наголошується, що країни-члени ЄС не можуть заборонити виробникам продуктів харчування використовувати етикетки, які традиційно асоціюються з м’ясом, на вегетаріанських продуктах, якщо етикетки чітко описують, що містять такі вироби.
Проте схоже юридичне питання виникло у 2017 році, коли Суд ЄС розглянув питання щодо використання термінів, пов’язаних з молочними продуктами, для позначення продуктів на рослинній основі, таких як соєві та вівсяні напої.
У цій справі суд ухвалив, що тільки продукти, які містять справжнє молоко та його похідні, можуть використовувати такі терміни, як молоко, олія чи йогурт, внаслідок чого рослинні альтернативи на європейських полицях стали маркуватися як «напої».
Щоправда, нове регулювання, ухвалене парламентом, має бути узгоджено з усіма державами-членами в Європейській Раді, де, як очікується, воно зіткнеться із суттєвою протидією.

На думку опонентів, покупці не настільки нерозумні, аби не прочитати, що написано на етикетці вегітаріанських продуктів.
Матеріали за темою
Коментарі
До статті поки що не залишили жодного коментаря. Напишіть свій — і будьте першим!