Ми маємо змінити підходи до державних закупівель продуктів у військовій сфері таким чином, щоб максимально розширити конкуренцію для постачальників. Саме конкуренція може забезпечити справедливі ціни та безперебійне постачання.
Про це заявила Перший віце-прем’єр міністр - міністр економіки Юлія Свириденко, коментуючи створення урядової робочої групи з розробки оновленої системи закупівель харчів для армії.
Новий механізм, за її словами, має збалансувати дотримання секретності та публічний контроль. Обов'язковим елементом такої системи має стати публікація цін на продукти харчування у відкритому доступі.
Зараз опрацьовується ідея створення окремого розділу в Prozorro для військових потреб.
Заступник міністра економіки Надія Бігун розповіла, що новий механізм може базуватися на принципах закупівлі речового майна, який закладено у постанові Кабміну від 11.11.2022 №1275 «Про затвердження особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану».
«Ми пропонуємо Міноборони перейти від закупівлі «послуг харчування» до закупівлі «продуктів харчування з доставкою». Крім того, є пропозиції змінити терміни укладання контрактів – заключати договір з постачальником будуть не на рік, як це робиться зараз, а на квартал, - посяснила заступник міністра. - У такому випадку не буде такого суттєвого впливу на ціни сезонного фактора, і постачальникам не треба буде закладати до контрактів такі великі ризики, як це відбувалось з цінами на овочі при формуванні пропозиції на рік. Також ми пропонуємо ввести функцію перегляду лотів за регіонами, що дозволить залучити суттєво ширший ринок постачальників».


Коментарі
До статті поки що не залишили жодного коментаря. Напишіть свій — і будьте першим!