
Фото: АрміяInform
Ми маємо змінити підходи до державних закупівель продуктів у військовій сфері таким чином, щоб максимально розширити конкуренцію для постачальників. Саме конкуренція може забезпечити справедливі ціни та безперебійне постачання.
Про це заявила Перший віце-прем’єр міністр - міністр економіки Юлія Свириденко, коментуючи створення урядової робочої групи з розробки оновленої системи закупівель харчів для армії.
Новий механізм, за її словами, має збалансувати дотримання секретності та публічний контроль. Обов'язковим елементом такої системи має стати публікація цін на продукти харчування у відкритому доступі.
Зараз опрацьовується ідея створення окремого розділу в Prozorro для військових потреб.
Заступник міністра економіки Надія Бігун розповіла, що новий механізм може базуватися на принципах закупівлі речового майна, який закладено у постанові Кабміну від 11.11.2022 №1275 «Про затвердження особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану».
«Ми пропонуємо Міноборони перейти від закупівлі «послуг харчування» до закупівлі «продуктів харчування з доставкою». Крім того, є пропозиції змінити терміни укладання контрактів – заключати договір з постачальником будуть не на рік, як це робиться зараз, а на квартал, - посяснила заступник міністра. - У такому випадку не буде такого суттєвого впливу на ціни сезонного фактора, і постачальникам не треба буде закладати до контрактів такі великі ризики, як це відбувалось з цінами на овочі при формуванні пропозиції на рік. Також ми пропонуємо ввести функцію перегляду лотів за регіонами, що дозволить залучити суттєво ширший ринок постачальників».