Регулярне вживання деяких продуктів здатне зменшити ризик низки захворювань. Так, наприклад, якщо хоча б раз на тиждень їсти сир, це може вплинути на розвиток деменції.
Результати такого дослідження, проведеного в рамках японського проекту JAGES, опубліковано в журналі Nutrients, пише «Закон і Бізнес».
Дослідники взяли за основу дані про приблизно 8 тис. японців віком від 65 років, порівнявши когнітивне здоров'я двох груп — тих, хто регулярно їв сир, та тих, хто цей молочний продукт вживав рідко або взагалі не включав до раціону.
За особами літнього віку спостерігали з 2019-го до 2022 року. Вчені зауважили, що у регулярних споживачів сиру темп розвитку деменції протягом трьох років виявився на 24% нижчим, ніж у тих, хто сир не їсть.
До кінця багаторічного проекту деменцію діагностували у 3,4% споживачів сиру, в іншій групі частка хворих склала 4,45%. Різниця, здавалося б, невелика, проте експерти говорять про тенденцію — у першій групі зафіксовано на 10 випадків деменції на тисячу літніх осіб менше.
Експерти називають кілька можливих причин. В опублікованій статті наголошується, що сир «містить білки та незамінні амінокислоти, які підтримують роботу нейронів, а також жиророзчинні вітаміни, такі як вітамін K2, який відіграє роль у здоров'ї судин та гомеостазі кальцію».
Є також дані, що кисломолочні продукти можуть зменшувати запальні процеси в організмі, позитивно впливаючи на вісь «кишковик-мозок». Сири, нагадують автори статті, допомагають і в зниженні ризику серцево-судинних та метаболічних захворювань, які, у свою чергу, можуть стати тригером деменції.
Проте дослідники попереджають, що отримані результати не слід трактувати як остаточний доказ того, що сир запобігає деменції. На думку вчених, в Японії ефект від вживання сиру може бути особливо вираженим через низьке загальне споживання молочних продуктів.
У 2021 році з деменцією жило понад 50 млн осіб по всьому світу. За прогнозами ВООЗ, то до 2050 року ця цифра може зрости втричі з лишком разів.
Вчені не виокремлювали сорт сиру, що вживали літні люди, тому вважають що будь-який із них може поліпшити стан здоров’я.
Матеріали за темою


Коментарі
До статті поки що не залишили жодного коментаря. Напишіть свій — і будьте першим!