Закон і Бізнес


Президент АПУ прокоментував інцидент з адвокатом Смалієм


13.12.2013 09:44
45387

Корпоративність адвокатського цеху має проявлятися не в намаганні «прикрити свого», а в діях по захисту професійних прав. Тому в ситуації навколо адвоката Віктора Смалія слід оцінити і поведінку адвоката у суді, і можливе насилля при його затриманні.


Такої думки дотримується Президент Асоціації правників України, адвокат Денис Бугай, який на прохання кореспондента видання «Закон і Бізнес» прокоментував нещодавні події, пов’язані із затриманням Віктора Смалія, який в суді представляв інтереси журналіста «Дорожнього контролю» Андрія Дзіндзі.

Нагадаємо, під час оголошення суддею Шевченківського районного суду міста Києва ухвали про застосування до А.Дзіндзі запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, адвокат В.Смалій нецензурно висловлювався на адресу судді, накинувся на нього і розірвав суддівську мантію. Це спровокувало заворушення у залі судових засідань (відео з місця події можна переглянути тут). Пізніше адвоката було затримано правоохоронними органами.

«Підтримуючи бажання адвоката захистити свого клієнта, одночасно я засуджую будь-які дії, що виходять за межі процесу та адвокатської етики, - зазначив Д.Бугай. - Дії адвоката В.Смалія, явно вийшли за межі «функцій» захисника. Ми, адвокати, маємо залишатися взірцем поведінки не дивлячись на обставини».

Президент АПУ упевнений, що інцидент у суді буде предметом розгляду на КДК адвокатури. «Корпоративність адвокатського цеху має проявлятися не в намаганні «прикрити свого», а діях по захисту наших професійних прав та обов’язків», - сказав він.

Разом із цим, Д.Бугай засудив застосування сили при затриманні адвоката, висловивши сподівання, що буде проведено об’єктивне розслідування. «Правову оцінку треба надати, як факту поведінки адвоката у суді, так і ситуації щодо можливого насилля при затриманні», - резюмував він.

Нагадаємо, вчора голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова вибачилася перед суддями Шевченківського районного суду міста Києва за неналежну поведінку адвоката.

Закон і Бізнес