Закон і Бізнес


Тимчасовий захист у ЄС: базові документи українською


.

03.04.2022 09:14
10558

Через масовий наплив в країни Європи осіб, які залишили Україну у зв’язку із збройним конфліктом, рада ЄС поширила мінімальні стандарти для надання тимчасового захисту до українців.


У Верховному Суді забезпечили переклад українською мовою базових у цьому питанні документів. Такими є:

1) директива Ради 2001/55/ЄС від 20 липня 2001 року про мінімальні стандарти для надання тимчасового захисту у разі масового напливу переміщених осіб та про заходи, що сприяють збалансованості зусиль між державами-членами щодо прийому таких осіб та відповідальності за наслідки такого прийому;

2) імплементаційне рішення Ради 2022/382 від 4 березня 2022 року що встановлює наявність масового напливу переміщених осіб з України урозумінні статті 5 Директиви 2001/55/ЄС та запроваджує тимчасовий захист.

Тимчасовий захист включає право на житло, освіту, роботу, соціальне забезпечення, медичну допомогу. Скористатися цими правами можна після реєстрації в обраному місці проживання в будь-якій країні ЄС (лише в одній). Статус встановлюється на один рік і може бути продовжений ще на два роки, у разі зміни ситуації в Україні може бути припинений.

Разом із тим, директива та рішення про активацію встановлюють лише мінімальні стандарти захисту, які має забезпечити кожна країна Європейського Союзу. Тож слід також враховувати законодавство тієї країни ЄС, де ви плануєте залишитися.

Суддя ВС Олена Кібенко та науковець Віталій Уркевич підготували серію публікацій про Польщу, Італію, Румунію, Францію, Іспанію, Чехію, Болгарію, Австрію, Литву, Словаччину, Кіпр, Словенію та Нідерланди.

Закон і Бізнес