Закон і Бізнес


Тимчасовий захист у Словенії: можливості для українців


.

26.03.2022 09:51
11359

Директива про тимчасовий захист 2001/55/EC та рішення Ради ЄС про її активацію для українців 2022/382 від 04.03.2022 встановлюють мінімальні стандарти захисту, які має забезпечити кожна країна Європейського Союзу. Разом із тим, слід враховувати законодавство тієї країни ЄС, де ви плануєте залишитися.


Продовжуючи серію публікацій про ПольщуІталіюРумуніюФранцію, Іспанію, ЧехіюБолгаріюАвстріюЛитву, Словаччину та Кіпр, науковець Віталій Уркевич  підготував інформацію про режим тимчасового захисту в Словенії:

З 10 березня 2022 року в Республіці Словенія введений тимчасовий захист для осіб, переміщених з України починаючи з 24 лютого 2022 року в результаті військового вторгнення російських збройних сил.

Які документи потрібні для того, щоб в’їхати до Словенії?

Оскільки Україна та Словенія не мають спільного сухопутного кордону, то на громадян України поширюються вимоги щодо в’їзду, встановлені відповідною країною, кордон якої перетинається в перший раз.

У разі прибуття авіаційним транспортом, громадяни України для в’їзду до Словенії повинні мати чинний біометричний закордонний паспорт. У такому разі окремої візи чи дотримання іншої процедури для в’їзду до Словенії не вимагається.

Протягом якого часу громадяни України можуть залишатися в Словенії?

Стандартно громадяни України можуть залишатися в Словенії протягом 90 днів без спеціального дозволу. Якщо є потреба залишитися в Словенії довше, то слід звернутися за тимчасовим захистом.

Які особи мають право на отримання тимчасового захисту в Словенії?

Отримати тимчасовий захист мають право наступні категорії осіб, які перебували в Україні перед 24 лютого 2022 року:

- громадяни України;

- особи без громадянства і громадяни третіх країн, які не є громадянами України, які раніше мали право на отримання міжнародного захисту або інший національний захист в Україні;

- члени сім’ї зазначених вище осіб;

- особи без громадянства та громадяни третіх країн, які не є громадянами України, які проживали в Україні на підставі дійсного дозволу на постійне проживання і які не можуть безпечно повернутися до своєї країни або регіону походження.

Яка процедура отримання тимчасового захисту в Словенії?

Під час перетину кордону Словенії особа має заявити про своє бажання отримати тимчасовий захист. Така особа має подати в поліцію заяву про надання тимчасового захисту, до якої додаються відповідні документи.

Заява про надання тимчасового захисту направляється поліцією до адміністрації відповідного округу (за місцем поселення заявника).

Заяву про надання тимчасового захисту (форма тут) мають подати й особи, які після 24 лютого 2022 року незаконно в’їхали до Словенії (заява подається протягом 3-х днів з моменту в’їзду), а також особи, які перебували в Республіці Словенія станом на 24 лютого 2022 року. Такі заяви також надсилаються поліцією до адміністрації округу на території якого перебуває заявник.

Громадяни України та інші особи звільняються від сплати мита за подання заяви про надання тимчасового захисту.

Який порядок розгляду заяви про надання тимчасового захисту?

Адміністрація відповідного округу поселення заявника у скороченій процедурі розглядає подану заяву та визначає чи підпадає громадянин України умовам надання тимчасового захисту.

У разі позитивного рішення, адміністрація видає заявнику ідентифікаційну картку, яка також дійсна як дозвіл на тимчасове проживання в Республіці Словенія протягом всього часу дії тимчасового захисту.

Який строк дії тимчасового захисту в Словенії?

Тривалість тимчасового захисту становить 1 рік з моменту рішення адміністрації. Цей термін може бути продовжений, але не більше 2-х разів по 6 місяців.

В окремих випадках тимчасовий захист може бути припинений або відкликаний (зокрема, у разі подання недостовірних відомостей чи документів).

Після припинення дії тимчасового захисту на громадян України поширюються загальні положення законодавства Словенії про іноземців.

Які права мають громадяни України в Словенії під час дії режиму тимчасового захисту?

Громадяни України та інші особи, яким надано тимчасовий захист у Словенії, мають право на проживання та харчування в центрах розміщення або фінансову допомогу на приватне житло, медичну допомогу, доступ до ринку праці, навчання, фінансову допомогу або кишенькові гроші, возз’єднання сім’ї, безкоштовну юридичну допомогу.

Чи існує обов’язок повідомлення громадянином України про адресу свого проживання в Словенії?

Громадяни України зобов’язані повідомити адресу свого проживання протягом 3-х робочих днів з моменту в’їзду до відповідного відділу поліції.

У разі проживання в об’єкті розміщення (готелі, гуртожитку) обов’язок повідомлення покладається на власника такого об’єкту.

Корисні контакти та посилання в Словенії:

Кол-центр для отримання інформації про допомогу громадянам України (інформація про в’їзд і проживання в Словенії, про фінансову або матеріальну допомогу) працює щодня, з понеділка до п’ятниці, з 8-00 до 18-00 години.

Телефон +386 1478 7530 (з закордону).

Телефон 080 41 42 (безкоштовно зі Словенії).

електронна пошта: info.ukrajina@gov.si

- корисна інформація для іноземців щодо перебування у Словенії:

спеціалізована інтернет сторінка.

Заява про  надання тимчасового захисту

Брошура 1

Брошура 2

Останні зміни законодавства Словенії щодо працевлаштування можна почитати тут і тут.

Контактні дані Посольства України в Республіці Словенія

1000, Любляна, Мівка 27

Телефони: +386 1 421 06 04, +386 1 421 06 02

Гаряча лінія: +386 31 702 765

Електронна пошта: emb_si@mfa.gov.ua

Закон і Бізнес