Закон і Бізнес


Тимчасовий захист у Словаччині: можливості для українців


.

23.03.2022 09:36
33835

Директива про тимчасовий захист 2001/55/EC та рішення Ради ЄС про її активацію для українців 2022/382 від 04.03.2022 встановлюють мінімальні стандарти захисту, які має забезпечити кожна країна Європейського Союзу. Разом із тим, слід враховувати законодавство тієї країни ЄС, де ви плануєте залишитися.


Продовжуючи серію публікацій про ПольщуІталіюРумуніюФранцію, Іспанію, ЧехіюБолгаріюАвстрію та Литву, вчений Віталій Уркевич дослідив режим тимчасового захисту в Словаччині:

За рішенням Уряду Словацької Республіки з 1 березня 2022 року запроваджено надання в Словаччині тимчасового захисту (в Словаччині його іменують як «тимчасовий притулок») громадянам України та членам їх сімей, які тікають від війни, що передбачає різні форми допомоги.

Які документи потрібні для того, щоб в’їхати до Словаччини?

В’їзд до Словаччини дозволений всім особам, які тікають від війни в Україні, а також громадянам інших країн, які знаходяться в Україні.

Для в’їзду до Словаччини громадяни повинні мати чинний біометричний закордонний паспорт. У такому разі окремої візи чи дотримання іншої процедури для в’їзду не вимагається.

На даний момент в’їзд можливий також для осіб, які не мають діючого проїзного документа (біометричного паспорта). При цьому необхідно клопотати про тимчасовий або політичний притулок (так званий «азил»).

Особи без закордонного паспорта повинні мати при собі інші документи (посвідчення особи, водійські права, посвідку на проживання в Україні, свідоцтво про народження дітей тощо).

Після прибуття до Словаччини громадянам України не потрібно реєструватися на сайті, також на них не поширюється обов’язок ізоляції з метою запобігання поширенню COVID-19. Також для в’їзду не потрібно надавати тест на COVID-19.

У даний час можна в’їхати до Словаччини з домашніми тваринами без паспорта та вакцинації. При перетині кордону власники тварин мають заповнити спеціальний бланк.

Чи існує можливість самостійного перетину словацького кордону неповнолітніми дітьми?

Перетин кордону неповнолітніми дітьми можливий у супроводі одного члена сім’ї до словацького кордону за умови, коли інший член сім’ї зустрічає дитину зі словацького боку кордону. Обидва члени сім’ї повинні підтвердити родинні зв’язки відповідними документами.

Дитина, яка перетинає кордон без супроводу дорослих і не має родичів у Словацькій Республіці, передається працівниками поліції місцевій службі з питань праці, соціальних питань та сім’ї для поміщення до дитячого будинку.

Які контрольно-пропускні пункти діють на кордоні зі Словаччиною?

Для громадян України та інших осіб перетин кордону є можливим через такі пункти пропуску, як: Убля, Вишнє Нємецьке та Вельке Слеменце.

Словаччина встановила так звані «гарячі точки» на пунктах перетину кордону і в деяких муніципалітетах для прискорення адміністративних процедур при в’їзді до країни.

Для людей, які походять з неєвропейських країн (переважно студентів з Африки та Азії), діє інформаційна лінія українського уряду за номером телефону: +380 934 185 684.

Яка допомога надається громадянам України відразу після перетину кордону зі Словаччиною?

Після перетину кордону урядовими та громадськими організаціями надається гуманітарна допомога.

Можливим є транспортування від пункту перетину кордону до місця тимчасового проживання, а деякі муніципалітети надають безкоштовний приміський транспорт.

Словацькі оператори мобільного зв’язку на кордоні безкоштовно надають громадянам України SIM-картки для дзвінків та користування Інтернетом.

Протягом якого часу громадяни України можуть залишатися в Словаччині?

Як і в інших державах-членах ЄС, громадяни України можуть залишатися в Словаччині протягом 90 днів без спеціального дозволу. Якщо є потреба залишитися в Словаччині довше, працювати чи навчатися, то слід звернутися за отриманням тимчасового захисту або азилу.

Що включає тимчасовий захист для громадян України в Словаччині?

Тимчасовий захист надається для протекції від війни, наслідків гуманітарної катастрофи або систематичного чи масового порушення прав людини в країні походження.

Це найшвидша форма захисту, яка надає громадянам України доступ до житла, харчування, охорони здоров’я та дозволяє працювати в Словацькій Республіці.

Тимчасовий захист надається на 1 рік (до 4 березня 2023 року) з можливим подальшим продовженням.

Які дії слід вчинити громадянам України для отримання тимчасового захисту?

Заяву на тимчасовий захист слід подавати особисто або безпосередньо на кордоні або у відділенні поліції у справах іноземців (протягом 3-х робочих днів).

Також заяву можна подати до спеціальних реєстраційних центрів, відкритих у Гуменному (Chemlonská 7), Міхайловцях (Športová 31) та Братиславі (Regrútska 4).

Існує можливість онлайн реєстрації для подання заяви на отримання тимчасового захисту за посиланням.

Який строк розгляду заяви щодо тимчасового захисту?

За наявності у громадянина України документів (закордонного паспорту, ID-картки), тимчасовий захист надається відразу після реєстрації. У такому разі видається картка іноземця (свідоцтво про тимчасовий захист з позначкою «ODIDENEC»).

У разі відсутності у громадянина України документів, заява на тимчасовий захист розглядається до 30-х днів (з можливістю продовження цього терміну).

Додаткову інформацію про процедуру отримання тимчасового захисту можна знайти за посиланням.

Яким чином оформляється тимчасовий захист для неповнолітніх громадян України, які в’їхали до Словаччини без супроводу дорослих?

Якщо неповнолітній перебуває на території Словаччини без свого законного представника, але разом з іншими членами сім’ї чи родичам, ці особи зобов’язані звернутися до Управління з питань праці, соціальних питань та сім’ї, яке надалі подає відповідні документи до суду про призначення дитині опікуна.

Питання тимчасового захисту такої дитини у подальшому вирішується призначеним судом опікуном.

Чи існує обов’язок повідомлення громадянином України про адресу свого проживання в Словаччині?

Іноземці, які прибувають до Словаччини і не є громадянами ЄС, у тому числі й громадяни України, зобов’язані повідомити адресу свого проживання протягом 3-х робочих днів з моменту в’їзду до відповідного відділу поліції іноземців. Повідомлення (форма тут) рекомендовано надсилати до поліції поштою.

У разі проживання в об’єкті розміщення (готелі, гуртожитку) обов’язок такого повідомлення покладається на власника такого об’єкту.

Які права у сфері праці мають громадяни України у Словаччині?

Громадяни України, яким надано тимчасовий захист, мають такий самий доступ до ринку праці, як і громадяни Словаччини (крім державних службовців). Вони можуть працевлаштуватися за трудовим договором або виконувати роботу за цивільно-правовою угодою (договором підряду). При цьому роботодавець має повідомити центр зайнятості про працевлаштування таких осіб протягом 7-ми робочих днів.

Водночас громадяни України не можуть займатися підприємницькою діяльністю в Словаччині.

Пропозиції вакансій українською мовою доступні на веб-сайті Служби зайнятості.

Вакансії для україномовних кандидатів можна також знайти на сайтах ISTP.sk чи Profesia.sk

Практичну інформацію, поради та посилання на сайти, пов’язані з пошуком роботи в Словаччині можна переглянути тут.

Чи можуть громадяни України отримувати матеріальну допомогу в Словаччині?

Така можливість існує для громадян України, які не в змозі забезпечити елементарні життєві умови, не можуть самостійно збільшити свої доходи. Розмір допомоги залежить від кількості членів родини та її матеріального становища.

За матеріальною допомогою можна звернутися в бюро з питань праці, соціальних питань та сім’ї у відповідному місті.

Також можна оформити субсидію на харчування дитини, яка призначається після зарахуванні дитини до дитячого садка чи початкової школи за клопотанням керівництва навчального закладу.

Додаткова інформація щодо матеріальної допомоги доступна за посиланням.

Які медичні послуги можуть отримати громадяни України в Словаччині?

Громадяни України, які отримали тимчасовий захист, мають право на термінову та необхідну медичну допомогу. У відповідній області, місті слід звернутися до лікарні або амбулаторної служби екстреної допомоги.

Також громадянам України надається можливість отримання ліків, медичних приладів та дієтичного харчування без додаткової плати.

Інформація щодо медичної допомоги громадянам України міститься на веб-сайті Міністерства охорони здоров’я Словацької Республіки за посиланням: https://www.health.gov.sk/?pomoc-ukrajine

Також можна отримати безкоштовну стоматологічну допомогу, для чого слід звернутися за реквізитами на веб-сайтах тут і тут.

У разі потреби безкоштовної медичної консультації можна звернутися на «Лінію здоров’я» за номером телефону + 421-2-21025075 (доступна українською мовою щодня з 7-00 до 19-00).

Мобільний застосунок myTeleDoc містить медичні відеоконсультації українською та російською мовами.

Які умови отримання неповнолітніми громадяни України освітніх послуг у Словаччині?

Дітям громадян України до 16-ти річного віку в Словаччині надається можливість навчання в державних школах за місцем проживання або відвідання дитячого садку.

Після отримання документу щодо надання тимчасового захисту дитині слід звернутися до відповідного дитячого садка чи початкової (середньої) школи для зарахування дитини. При зарахуванні до навчального закладу враховується рівень освіти дитини та володіння словацькою мовою. У разі потреби забезпечується можливість вивчення словацької мови.

Додаткову інформацію можна знайти за посиланням.

Чи можуть громадяни України скористатися безкоштовним проїздом у Словаччині?

Залізнична компанія ZSSK запровадила безкоштовний проїзд у всіх поїздах для громадян України (за пред’явленням паспорту чи посвідчення особи). У поїздах з обов’язковими проїзними квитками перевезення можливе без такого квитка.

У деяких регіонах Словаччини для громадян України доступні безкоштовні автобусні перевезення (у Кошицькому, Пряшівському, Банському Бистрицькому, Братиславському, Трнавському).

Які банківські послуги пропонуються громадянам України в Словаччині?

Банківські картки, емітовані в Україні, є чинними на території Словаччини.

Деякі словацькі банки запровадили для громадян України такі послуги як безкоштовне зняття коштів з українських платіжних карток (зокрема, у пункті перетину кордону Вишнє Нємецьке), відкриття безкоштовних рахунків, включаючи видання платіжних карток та доступ до інтернет-банкінгу, скасування плати за перекази коштів в Україну (Slovenská sporiteľňa, Tatra Banka, Poštová banka та інші банки).

Українську гривню обміняти в обмінних пунктах в Словаччині не можливо.

Чи можуть громадяни України, які отримали тимчасовий захист у Словаччині, виїзджати до інших країн?

Громадяни України, які отримали тимчасовий захист, не зобов’язання залишатися в Словаччині. Такі особи мають право подорожувати в межах ЄС протягом 90 днів. Залишення території Словацької Республіки не тягне за собою припинення режиму тимчасового захисту.

Водночас, якщо громадянин України отримав тимчасовий захист в одній країні-члені ЄС, то він не можете подати заявку на такий захист в іншій країні-члені ЄС.

У яких випадках припиняється тимчасовий захист громадян України в Словаччині?

Надання тимчасового захисту припиняється у разі закінчення терміну його надання, смерті особи, подання особою заяви про надання притулку або додаткового захист, отримання в Словаччині (або в іншій державі) тимчасового або постійного дозволу на проживання, відмови від тимчасового захисту, отримання тимчасового захисту або додаткового захисту в іншій країні-члені ЄС.

В окремих випадках тимчасовий захист може бути скасовано, зокрема, коли існує обґрунтована підозра що особа скоїла злочин проти миру, військовий злочин чи злочин проти людяності, тимчасовий захист було надано на підставі недостовірних відомостей чи документів, особа обґрунтовано вважається небезпечною для національної безпеки або ж засуджена за особливо тяжкий злочин.

Корисні контакти та посилання у Словаччині:

- інформаційна телефонна лінія для україномовних осіб Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки: +421 513 816 111, +421 259 765 111

- Ліга прав людини – громадська організація, яка надає інформацію іноземцям та біженцям щодо перебування

Телефон гарячої лінії для громадян України: +421 918 366 968

Електронна пошта: ukrajina@hrl.sk

Веб-сайт: http://ukraineslovakia.sk

- Міжнародна організація для міграції (МОМ) – інформація та консультації щодо в’їзду та перебування в Словаччині.

Інформаційна лінія: 0850 211 478 (з території Словацької Республіки)

З-за кордону: +421 252 630 023, +421 556 258 662

Додатки Telegram і Signal: +421 908 767 853 (лише голосові послуги)

Електронна адреса: mic@iom.int

Веб-сайт: www.mic.iom.sk

- Словацька асоціація адвокатів – юридична допомога

Телефони: +421 911 175 387, +421 (0) 2/204 227 44

Електронна пошта: pomoc@sak.sk

- SOS Україна Словаччина - українська спільнота в Словаччині

Гаряча лінія: +421 911 201 889

Електронна пошта: ukrajina.sk.sos@gmail.com

- корисна інформація на сторінці в Facebook: Українці в Словаччині – https://www.facebook.com/groups/ukrajincivsk/?ref=share

- Kto pomôže Ukrajine – онлайн платформа різних форм допомоги (житло, психологічна, медична, фінансова допомога)

- Pomoc pre Ukrajinu – онлайн ресурс з базою даних державного та приватного житла, готелів та хостелів

- офіційний ресурс «Прихисток» - пошук житла в Словаччині: https://prykhystok.in.ua/

Контактні дані посольства України в Словаччині:

Radvanská 35, 811 01, Bratislava, Slovenská republika

Телефони: +421 259 202 816, +421-259-20-28-10

Гаряча лінія: +421-259-202-813

Електронна пошта: emb_sk@mfa.gov.ua, consul_sk@mfa.gov.ua

Веб-сайт: https://slovakia.mfa.gov.ua

Закон і Бізнес