Закон і Бізнес

Новини 19.03.2024

18.03.2024

22:00 Мистецтво вигідного використання кредитних ресурсів

Фінансова грамотність полягає не в тотальній економії для накопичення коштів, а в раціональному використанні грошей для покриття поточних витрат та формування корисного запасу на перспективу. Для цього можна використовувати як особисті, так і залучені кош

19:26 Що нового на фронті: інформує Генштаб ЗСУ (вечір, 18 березня)

Інтенсивність бойових дій тримається на середньому рівні: за добу мали місце 56 боєзіткнень. Так, противник за підтримки авіації 7 разів атакував позиції наших захисників у районах Старомайорського та Роботиного.

17:18 Відбувати строк віддалено зможуть ув’язнені в Бельгії

Сьогодні європейські в’язниці змінюють підхід до тюремних покарань. Зокрема, щоб розвантажити пенітенціарні заклади, у Бельгії вирішили відпускати засуджених відбувати строк на дому.

16:37 Чому обмеження цивільної дієздатності має відбуватись за участі адвоката

У зв’язку з законодавчими змінами, які відбулися в серпні 2023 року, судові справи про обмеження чи поновлення цивільної дієздатності тепер розглядаються лише за участі адвоката. Адже переважно ця категорія людей не може залучити адвоката самостійно.

15:35 В Україні може з’явитись Спеціалізована економічна прокуратура

Зареєстровано законопроект про Спеціалізовану економічну прокуратуру №11087. Що це за ідея і чому вона взагалі з’явилася, пояснив нардеп.

14:57 Призначення субсидії: правомірність і не правомірність відмов — у огляді КАС

У законодавстві відсутні обмеження щодо призначення житлових субсидій приватним підприємцям, у тому числі тим, що перебувають на спрощеній системі оподаткування.

14:38 Що таке Міжнародний реєстр збитків та як він працюватиме

Відповідно до останньої швидкої оцінки збитків і потреб України, станом на 31 грудня 2023 року потреби України у відновленні та реконструкції оцінюються майже в $500 млрд.

14:06 За тяганину в умовах значного навантаження суддів не покарали — рішення ПДП ВРП

Надмірне навантаження на суддів Окружного адміністративного суду м.Києва та поведінка самих учасників процесу обумовили тривалий розгляд справ, що унеможливлює притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

13:31 Ставки акцизного податку на тютюнові вироби зрівняються з європейськими

КМУ схвалив проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби».Перегляд акцизів на тютюн відбувається з метою гармонізації українського законодавства до вимог Євросоюзу.

13:03 Коли гонорар успіху суд може не включити до судових витрат — ВС

Не є обов’язковими для суду зобов’язання, які склалися між адвокатом та клієнтом, зокрема у випадку укладення договору, що передбачає сплату «гонорару успіху», в контексті вирішення питання про розподіл судових витрат.

12:39 Мінюст: Заборона людям із судимістю бути частиною армії – радянська норма

В Україні є близько 50 тисяч людей, які мають судимість і вже відбули покарання. Ще 26 тисяч перебувають у місцях позбавлення волі. Частину з них можуть мобілізувати до лав ЗСУ у разі прийняття змін до законодавства

11:43 Соцпрацівників пересадять на електроскутери

Соціальні працівники у 183 громадах отримають електроскутери для використання у своїй роботі та підвищення їхньої мобільності. Закупівля 200 скутерів та їхня доставка до громад стала можлива завдяки фінансування уряду Японії.

11:14 До лав ЗСУ мобілізують навіть довічників — проект

Для перемоги у війні необхідно докласти ще багато зусиль. А тому, вважають нардепи, слід використовувати всі наявні можливості для збільшення мобілізаційного ресурсу, зокрема, за рахунок засуджених.

10:47 До 2030 року 80% українців у побуті мають розмовляти українською - КМУ

Уряд схвалив розроблену МКІП Державну цільову національно-культурну програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.

10:16 Як покращити ситуацію в системі правосуддя та поліпшити її роботу, розповів Голова ВС

Укрупнення судів зумовлено, зокрема, необхідністю узгодження мапи судів з адміністративно-територіальним устроєм, а також для запобігання випадкам, коли через недостатню кількість суддів неможливо сформувати колегію.

09:58 Для адвокатів системи БПД проведуть безкоштовний вебінар

Сьогодні, 18 березня, у Вищій школі адвокатури відбудеться вебінар «Етичні аспекти та дисциплінарна практика у справах, пов'язаних з наданням БВПД адвокатом». Захід для адвокатів, які надають БВПД за 2023 рік.

09:40 Тяганина в столичних судах і приховування «автомайданця» — засідання ПДП ВРП

Сьогодні, 18 березня, перша дисциплінарна палата розгляне одразу 5 справи, чотири з яких стосуються скарг на столичних суддів. Й одразу дві — на представників ліквідованого ОАСК.

08:59 Що нового на фронті: інформує Генштаб ЗСУ (ранок, 18 березня)

Протягом доби зафіксовано 72 бойових зіткнень. Половина з них — на Новопавлівському напрямку, де ворог за підтримки авіації 36 разів намагався прорвати оборону наших військ у районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки та Побєди.

17.03.2024

19:06 Що нового на фронті: інформує Генштаб ЗСУ (вечір, 17 березня)

Протягом доби зафіксовано 63 бойових зіткнення. Авіація Сил оборони завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

13:46 Нелюдський розум обмежили рамками в Європі

Ухвалено перший у світі закон, що регулює використання штучного інтелекту. Він покликаний знизити ризики, що виникають через швидкий розвиток цієї технології.

08:33 Що нового на фронті: інформує Генштаб ЗСУ (ранок, 17 березня)

Протягом доби зафіксовано 58 бойових зіткнень. Уночі ворог атакував Україну, задіявши 16 БпЛА типу «Shahed». Силами та засобами протиповітряної оборони України 14 дронів знищено.

16.03.2024

19:26 Що нового на фронті: інформує Генштаб ЗСУ (вечір, 16 березня)

Інтенсивність бойових дій знизилася до 50 боєзіткнень. Зокрема, нашими підрозділами зупинено 2 спроби проникнення ДРГ противника в районах населених пунктів Стара Гута та Бруски Сумської області.

14:14 Чому булочка на сніданок знижує вашу привабливість — вчені

Люди, які снідають продуктами з високим вмістом швидких вуглеводів – наприклад, білим хлібом, булочками чи солодощами , здаються менш привабливими для протилежної статі.

09:03 Що нового на фронті: інформує Генштаб ЗСУ (ранок, 16 березня)

Протягом доби зафіксовано 68 бойових зіткнень. Зокрема, Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки, який за підтримки авіації 22 рази намагався прорвати нашу оборону.

15.03.2024

19:19 Що нового на фронті: інформує Генштаб ЗСУ (вечір, 15 березня)

Сьогодні ворог здійснив кілька ракетних ударів по Одесі, цинічно завдавши повторного удару по співробітникам ДСНС, які на той час вже приступили до ліквідації наслідків та надання допомоги потерпілим.

19:07 Функціонування системи БПД оцінили в НААУ

У вівторок, 19 березня, в Національній асоціації адвокатів України презентують Звіт з актуальних питань функціонування системи безоплатної правничої допомоги в Україні. Також в ході заходу буде представлено нову модель системи БПД.

17:54 Битва за незалежність

Якщо у кримінальному провадженні адвокат не захищений, то не може бути захищений і його клієнт. І різноманітні форми наступу на незалежність адвокатури в кінцевому рахунку прямо позначаються на стані дотримання прав і свобод громадян.

17:18 TikTok розбрату: у США готові забанити соцмережу, побоюючись впливу Китаю

Палата представників американського Конгресу ухвалила законопроект, відповідно до якого соцмережа TikTok може бути заблокована у США. Тепер документ вирушить до Сенату.

16:43 Які статті закону «Про іпотеку» не діють на час воєнного стану

В Нотаріальній палаті нагадали про те, що окремі норми закону про іпотеку не підлягають застосуванню на період воєнного стану.

16:21 На Сумщину кличуть одного суддю у відрядження — ВККС

У Буринському районному суді Сумської області наразі працює лише один суддя. Тож Вища кваліфікаційна комісія суддів пропонує допомогти йому з розглядом справ.

15:50 Прийом заявок на компенсацію за збитки через війну стартує у квітні

У Гаазі запущено міжнародний механізм для виплат громадянам України, майно яких постраждало від російської агресії. Починаючи з квітня 2024 року вони отримають можливість подати заявки для компенсації шкоди, заподіяної агресією РФ.

15:29 Справу судді, в якого при затриманні не знайшли хабаря, скеровано до суду

До суду скеровано справу в.о. голови Комінтернівського райсуду Одеської області, якому інкримінують одержання хабаря за прийняття певних рішень. Щоправда, самих грошей під час його затримання не виявили.

14:56 У Мін’юсті розповіли, у який спосіб слід вести із ними комунікацію

Мін’юст використовує соціальні мережі - Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, Telegram - як джерело інформації, для взаємодії з громадськістю, донесення соціально важливої інформації до аудиторії. Чи можна в них отримати відповідь на звернення?

14:24 Конкурс до ВАКС: строк подачі документів продовжено

Сьогодні, 15 березня, мав стати останнім днем прийому документів від бажаючих посісти місця у Вищому антикорупційному суді. Та, схоже, наявних претендентів виявилося замало.

13:58 Правоохоронці продавали ритуальному агентству інформацію про небіжчиків

Працівники ДБР у Миколаєві викрили двох правоохоронців, які продавали ритуальному агентству інформацію про щойно померлих громадян з закритої державної бази даних.

13:33 Компенсацію за інфляцію роздали майже всім працівникам у ФРН

Як відомо, із цього року в Україні відновили індексацію зарплат. Щоправда, йдеться про кількасот гривень. У Німеччині роботодавцям просто запропонували підтримати своїх співробітників в умовах зростання цін.

13:06 Слідчий експеримент, катування і процесуальні витрати — огляд ККС

Ненадання протоколу проведення слідчого експерименту за участю потерпілого не може зашкодити справедливому судовому розгляду, якщо проведення цієї слідчої дії відбулося без порушення будь-яких прав і свобод людини.

12:29 Опубліковано Резолюцію щодо підтвердження використання торговельної марки

Міжнародна асоціація захисту інтелектуальної власності (AIPPI) оприлюднила фінальний текст Резолюції щодо підтвердження використання торговельної марки, яка була ухвалена у жовтні минулого року в Стамбулі.

12:03 У НАЗК заперечили, що активіст Шабунін був до них відряджений з армії

Очільник «ЦПК» Віталій Шабунін «проходив службу» в себе вдома. До того ж у НАЗК стверджують, що в них відсутня будь-яка інформація про відрядження В.Шабуніна до цього органу.

11:44 Рекомендації на призначення суддями отримали 9 претендентів (прізвища)

Із 14 переможців конкурсу на зайняття вакантних посад у місцевих судах колегії Вищої кваліфікаційної комісії суддів погодили призначення ще 9 претендентів. Трьом у цьому відмовили.

//
Створено в Студії Дмитра Бабича