Закон і Бізнес


Справа щодо презумпції невинуватості: з’явився текст рішення КС


.

09.06.2022 18:43
4217

Закриття кримінального провадження в разі набрання чинності законом, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою, порушує презумпцію невинуватості.


Конституційний Суд рішенням №3-р(II)/2022 визнав п. 4 ч.1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України неконституційним. Текст документу сьогодні оприлюднено на сайті КС, передає «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, автор клопотання вважав, що оспорюваний припис дозволяє закривати кримінальне провадження щодо підозрюваного чи обвинуваченого без належного доведення та встановлення факту вчинення діяння особою, або закриття такого провадження без згоди самої особи.

Таким чином, може статись так, що особа буде вважатися такою, що притягувалася до кримінальної відповідальності, при тому, що самого факту вчинення нею діяння та його розслідування могло не відбуватися.

Насправді ця норма КПК порушує такі принципи, як презумпція невинуватості, незворотність дії в часі (заборона ретроактивності) кримінального закону, принцип nullum crimen, nulla poena sine lege (немає закону – немає злочину, немає закону – немає кари), а також право викласти свою позицію та право на справедливий судовий розгляд, оскільки, особа, стосовно якої закрили кримінальне провадження позбавлена можливості довести свою невинуватість у законному порядку.

Ухвалюючи рішення, Конституційний Суд України врахував власні юридичні позиції, правозахисні міжнародні акти та практику Європейського суду з прав людини та позиції Конституційного Суду Литовської Республіки, які стосуються найважливіших гарантій захисту особи від необґрунтованого кримінального переслідування.

Разом із тим, суд відтермінував втрату чинності неконституційної норми на три місяці, а також доручив Верховній Раді привести нормативне регулювання у відповідність із Конституцією та самим рішенням.

Повний текст цього рішення можна переглянути за посиланням.

Закон і Бізнес