Закон і Бізнес


Тимчасовий захист у Болгарії: можливості для українців


.

19.03.2022 18:48
49463

Директива про тимчасовий захист 2001/55/EC та рішення Ради ЄС про її активацію для українців 2022/382 від 04.03.2022 встановлюють мінімальні стандарти захисту, які має забезпечити кожна країна Європейського Союзу. Разом із тим, слід враховувати законодавство тієї країни ЄС, де ви плануєте залишитися.


Продовжуючи серію публікацій про ПольщуІталіюРумуніюФранцію, Іспанію, Чехію, науковець Віталій Уркевич дослідив режим тимчасового захисту у Болгарії:

Болгарія – одна з перших країн-членів Європейського Союзу, яка надала тимчасовий захист тим, хто тікає від війни в Україні.

Згідно з рішенням Ради Міністрів Болгарії № 144 від 10 березня 2022 року «Про надання тимчасового захисту переміщеним особам з України та внесення змін до Національного плану дій щодо тимчасового захисту в Республіці Болгарія» втікачі від бойових дій в Україні починаючи з 24 лютого 2022 року можуть отримати тимчасовий захист.

Які документи потрібні громадянам України для в’їзду до Болгарії?

Громадяни України повинні мати чинний біометричний закордонний паспорт. Окремої візи чи дотримання іншої процедури для в’їзду до Болгарії не вимагається.

Водночас у зв’язку із надзвичайною ситуацією дозволено в’їзд громадян України з паспортом старого формату без біометричних даних, за ID-карткою, водійськими права, а також навіть за свідоцтвом про народження (для дітей до 14-ти років). В окремих випадках громадяни України можуть в’їхати до Болгарії навіть без цих документів за наявності інших офіційних документів, що підтверджують особу (посвідчення, перепустки, дипломи, членські квитки, банківські картки, трудові книжки, документи на майно тощо).

У даний час в’їзд до Болгарії на автомобілі дозволяється громадянам України незалежно від наявності міжнародної страховки.

Також дозволено в’їзд з домашніми тваринами, незалежно від того, чи є у них чіп, паспорти чи довідки про щеплення.

Які умови створено для громадян України на прикордонних пунктах пропуску Болгарії?

Болгарія забезпечила на прикордонних пунктах пропуску необхідні умови для інформування громадян України щодо перебування в країні, задоволення невідкладних потреб, надання допомоги дорослим та дітям, їх охорони, надання послуг мобільного зв’язку, направлення на проживання.

В окремих пунктах прикордонного пропуску починаючи з 15 березня 2022 року надається безкоштовний доступ до Інтернету через мережу Wi-Fi (пункт пропуску «Русе», пункти попереднього прийому).

За відсутності у громадян Україні коштів, прикордонні органи забезпечують доставку до готелю, визначеного владою, де забезпечено проживання та харчування (сніданок, обід та вечеря) до 3-х місяців (до 31 травня 2022 року).

Протягом якого часу громадяни України можуть залишатися в Болгарії?

Громадяни України можуть залишитися в Болгарії протягом 90 днів без спеціального дозволу.

Громадянам України, які прибули до Болгарії з України після 24 лютого 2022 року, надається тимчасовий захист.

Яким особам надається тимчасовий захист в Болгарії?

Тимчасовий захист в Болгарії надається таким особам, які в’їхали до Болгарії:

а) громадянам України, які проживали в Україні до 24 лютого 2022 року, а також членам їх сімей;

б) громадянам інших країн (крім України) та особам без громадянства, які на законних підставах перебували в Україні до 24 лютого 2022 року, а також членам їх сімей;

в) особам з іноземним громадянством або без громадянства, які залишили територію України внаслідок бойових дій та в’їхали та залишалися на території Болгарії, якщо вони прямо заявляють, що хочуть користуватися тимчасовим захистом.

На який термін надається тимчасовий захист в Болгарії?

Тимчасовий захист в Болгарії надається на 1 рік (з можливістю продовження до 3-х років).

Які права надає громадянам України тимчасовий захист в Болгарії?

Після реєстрації в Болгарії та отримання реєстраційної картки іноземця, якому надано тимчасовий захист, громадянам України надається право на проживання в Болгарії, на працю та професійне навчання, а також доступ до освіти, медичного обслуговування та соціальних послуг.

Громадяни України також мають право на повернення в Україну.

У який спосіб надається допомога на проживання та харчування?

Громадянам України, які отримали тимчасовий захист в Болгарії, надається допомога на проживання та харчування. Така допомога надається виключно в місцях проживання (готелях, інших помешканнях), зареєстрованих у Національному туристичному реєстрі. Загальна сума допомоги – 40 левов (без ПДВ) на особу на добу та харчування /сніданок, обід та вечеря/. Допомога надається на термін до 3-х місяців.

Такі ж права матимуть особи, які виявили бажання отримати доступ до ринку праці. Ця допомога надаватиметься не більше 1 місяця з дня звернення.

Ця допомога надається готельєрам, які забезпечують проживання та харчування переселенців з України у місцях проживання. Кошти виплачуватимуться щомісяця з бюджету Міністерства туризму після прийняття відповідного рішення Радою Міністрів Болгарії.

Що включає право на медичну допомогу громадянам України?

Громадяни України отримують право на медичну допомогу в Болгарії в надзвичайних ситуаціях.

Повне медичне обслуговування (на рівні громадян Болгарії) надається вразливим групам, – дітям до 18-ти років, дітям без супроводу дорослих, вагітним жінкам, батькам-одинакам з неповнолітніми, літнім людям та людям з обмеженими можливостями, людям, які постраждали від катувань чи інших тяжких форм насильства.

У яких лікувальних закладах громадяни України можуть отримати медичну допомогу в Болгарії?

Така медична допомога надається в декількох регіонах Болгарії:

1. Софія

1.1. Загальна лікарня університету «Лозенецький» - безкоштовні обстеження громадян України (за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу).

Адреса: вул. «Козяк» 1, 1407 Южен, Софія

Телефон: 02/96 07 681/682

1.2. Університетська лікарня «Св. Анна» - безкоштовні обстеження громадян України лікарями всіх спеціальностей.

Адреса: вул. «Димитар Моллов» 1, 1750 Младост 1, Софія

Телефон: 02/97 59 329

1.3. Шейновська лікарня – допомога жінкам (в тому числі вагітним) в галузі акушерства та гінекології.

Адреса: вул. «Шейново» 19, 1504 Софія Центр, Софія

Телефони: 02/ 965 94 81; 02/ 965 94 82

Електронна пошта: hospital@sheynovo-ag.eu

1.4. Св. Софійська лікарня – безкоштовні обстеження та консультації для вагітних жінок, консультування щодо народження дітей.

Адреса: вул. «Михалаки Ташев» 2, к, 1330, 1330 г. к. Розсадника – Коньовиця, Софія

Телефон: 02/4470 211

Електронна пошта: info@1agb.com

1.5. Лікарня «Dr. Штерева» - безкоштовне ультразвукове обстеження вагітних жінок.

Адреса: вул. «Христо Благоєв» 25, 1330 к.к. Розсадника – Коньовица, Софія

Телефон: 02 920 0901

2. Бургас

2.1. Клініка УМБАЛ Бургас – стаціонарне лікування громадян України.

Адреса: бул. «Стефан Стамболов» №73, Бургас 8000

Телефон: *7070

3. Монтана

3.1. Лікарня доктора Стамена Ілієва – безкоштовне лікування для громадян України.

Адреса: вул. «Сірма воєвода» № 4, Монтана 3400

Телефон: 096 306880; 096 306881;

4. Пловдів

4.1. Клініка «Медикус Альфа» - безкоштовне медичне обслуговування громадян України.

Адреса: вул. «Велико Тирново» 21

Телефони: +359 32 634463;+359 32 624881

Номер мобільного телефону: +359 896661171

Чи мають право на освіту діти громадян України в Болгарії?

Для громадян України в Болгарії гарантована безкоштовна освіта для дітей до 18 років та безкоштовний дитячий садок для дітей до 6 років.

Заяви від громадян України, які хочуть записати своїх дітей у садок чи школу, приймають Регіональні управління освіти Болгарії.

Батьки з України мають заповнити та подати до Регіонального управління освіти спеціальну анкету (розміщена на сайті Міністерства освіти і науки). У ній слід вказати рідну мову дитини, чи володіє вона (та якою мірою) болгарською чи іншими європейськими мовами, де і який клас закінчила у своїй країні.

Залежно від віку, закінченого класу, місця розташування та бажання батьків, діти та учні направляються до конкретного навчального закладу.

Телефон гарячої лінії Міністерства освіти і науки для консультацій громадян України: 0800 16 111.

Додаткову інформацію можна отримати на сайті Міністерства освіти і науки.

Який порядок реєстрації громадян України для надання тимчасового захисту?

З метою отримання тимчасового захисту в Болгарії громадяни України мають зареєструватися та отримати документ – Реєстраційну картку іноземця, якому надано тимчасовий захист.

Тимчасовий захист надається на запит, який подається до прикордонної поліції, Державного агентства у справах біженців або інших органів Міністерства внутрішніх справ (міграції, поліції).

Так, у Болгарії запроваджено прикордонну систему реєстрації громадян України, які втекли від війни, на контрольно-пропускних пунктах «Русе» та «Дуранкулак».

Чи існують особливості відкриття громадянам України банківських рахунків в Болгарії?

Законодавство Болгарії дозволяє громадянам України відкривати банківський рахунок в левах для основних операцій (внесення, зняття грошей в касі чи банкоматі, перекази, в тому числі онлайн) на загальних підставах.

У даний час готується механізм спрощення відкриття банківських рахунків громадян України, які звернулися за тимчасовим захистом в Болгарії.

Зараз громадяни України можуть знімати леви зі своїх дебетових і кредитних карток «Visa» та «MasterCard». Суми, які можна зняти, знаходяться в межах, встановлених відповідними українськими банками, і до вичерпання гарантійного ліміту відповідного українського банку. Також українці можуть оплачувати товари та послуги через POS-термінали.

Щодо обміну та погашення української валюти, то зараз жодна з країн ЄС не купує таку валюту.

Чи підлягає реєстрації місце проживання громадян України в Болгарії?

Кожен іноземець, який в’їжджає в Болгарію, повинен протягом 3-х днів здійснити адресну реєстрацію в обласному управлінні поліції за місцем свого проживання.

Якщо особа зупиняється в готелі, її адресна реєстрація здійснюється адміністрацією готелю.

Якщо особа проживає в приватному помешканні (орендованому або у друзів чи родичів), то власник житла повинен здійснити адресну реєстрацію.

Після реєстрації місця проживання поліція видає іноземцю адресну картку.

Чи можуть громадяни України отримати безкоштовну правову допомогу щодо тимчасового захисту в Болгарії?

Консультування щодо надання тимчасового захисту в Болгарії, включаючи допомогу в заповненні документів, надають юристи, зареєстровані в Національному реєстрі правової допомоги в усіх 14 регіональних консультаційних центрах. Повний список контактів обласних центрів.

Також громадяни України можуть скористатися Національним телефоном правової допомоги 0700 18 250.

Контактні дані посольства України в Болгарії:

1618, Болгарія, м. Софія, ЖК «Овча Купел», вул. Боряна, 29

Тел.: +359-28-18-68-28, +359-29-55-93-54, +359-28-18-68-27

Електронна пошта: emb_bg@mfa.gov.ua

Додаткову інформацію щодо тимчасового захисту громадян України в Болгарії можна знайти за посиланням.

Закон і Бізнес