Закон і Бізнес


Тимчасовий захист в Чехії: можливості для українців


.

19.03.2022 10:42
135134

Директива про тимчасовий захист 2001/55/EC та рішення Ради ЄС про її активацію для українців 2022/382 від 04.03.2022 встановлюють мінімальні стандарти захисту, які має забезпечити кожна країна Європейського Союзу. Разом із тим, слід враховувати законодавство тієї країни ЄС, де ви плануєте залишитися.


Продовжуючи серію публікацій про ПольщуІталіюРумуніюФранцію, та Іспанію, суддя Верховного суду Олена Кібенко дослідила режим тимчасового захисту у Чехії.

Чехія вже прийняла понад 161 тисячу емігрантів з України. Порівняно з Польщою це небагато, але чеський уряд вже оголосив про надвичайний стан для допомоги українцям, що прибувають до країни. 

Складність полягає у тому, що нове національне законодавство, яким буде імплементована Директива та рішення Ради ЄС про тимчасовий захист для українців, лише розробляється у Чехії чи щойно вступило у дію (зверність увагу: ситуація змінюється щоденно, навіть при підготовці цієї пцблікації декілька разів вносила зміни). Тому завжи шукайте актуальну інофрмацію. Публікації тижневої давності вже не актуальні. 

Для екстреного врегулювання поточної ситуації Чехія використала вже існуючі механізми під цілі Директиви – зокрема, було передбачено, що тимчасовий захист надається шляхом отримання довгострокової візи у спрощеному порядку.

Одночасне застосування і старих і нових механізмів викликає певну плутанину, а також низку обмежень, які по суті суперечать положенням Директиви (наприклад, заборона виїжджати за межі Чехії, якщо особа отримала тимчасовий захист, якої не існує в інших державах - членах ЄС). Якщо є можливість, я би зачекала із прийняттям рішення щодо статусу до ухвалення у повному обсязі нового законодавства і створення зрозумілих механізмів його виконання.

За якими документами можна в'їхати до Чехії?

Громадяни України мають право на безвізовий в'їзд на територію ЄС. Для перетину кордону необхідно мати біометричний закордонний паспорт. Тест на коронавірус або сертифікат про вакцинацію не потрібно надавати під час в'їзду до країни. Дітям достатньо мати свідоцтво про народження (за непідтвердженою інформацією також шкільний табель).

Складніша ситуація з дорослими, які не мають біометрики. До Чехії їх приймають лише після індивідуального оцінювання (тобто є ризик відмови). У разі відсутності біометричного закордонного паспорта можна скористатися закордонним або внутрішнім українським паспортом, включаючи ID карту чи пенсійним посвідченням.

Реєстрація проживання

Всі українці, як прибули до Чехії, повинні протягом 30 днів зареєструватися в відділі поліції у справах іноземців. Якщо залишаються тут в приватному порядку, вони повинні зареєструватися самі. Якщо це проживання в готелі чи іншому закладі розміщення, реєстрація буде здійснюватися орендодавцем. Доречно переконатися, що він справді це зробив. Дітям до 15 років не потрібно повідомляти своє місце перебування, реєстрація місця проживання не потрібна. Після цього у людей є 90 днів на оформлення спеціальної довгострокової візи.

Цю реєстрацію не треба плутати з отриманням тимчасового захисту чи візи (вона має суто адміністративну мету).

Спеціальні обласні центри

Після прибуття до Чехії необхідно звернутись до одного з Регіональних центрів допомоги Україні, які перебувають у всіх обласних (крайових) центрах республіки. Центри працюють за принципом "єдиного вікна". У центрах проводиться обов'язкова реєстрація громадян України, де вони також можуть оформити тимчасовий захист ЄС або заяву на набуття статусу біженця.

Є можливість зареєструватися в поліції у справах іноземців, отримати візу на проживання, медичне страхування, зареєструватися в бюро зайнятості або знайти житло, дізнатися про школи та садки для дітей, отримати гуманітарну допомогу тощо.

Адреси центрів допомоги українцям:

Як знайти житло?

Якщо є потреба, то в Центрах допомоги Україні можна отримати безкоштовне соціальне житло. Його нададуть терміном на 1 місяць із можливістю продовження.

Де ще шукати житло у Чехії:

Нове законодавство

Відповідно до Рішення Ради та Директиви, уряд Чеської Республіки підготував ряд законопроектів у відповідь на очікувану значну кількість біженців, які прибуватимуть з України на територію Чеської Республіки, зокрема, проект закону «Про певні заходи у зв’язку зі збройним конфліктом на території України, спричиненим вторгненням військ Російської Федерації на територію України» (далі – «Закон про безпеку та медичне обслуговування») та проект закону «Про заходи у сфері зайнятості та соціального забезпечення у зв'язку зі збройним конфліктом на території України, спричиненим вторгненням військ Російської Федерації на ії територію» (далі «Закон про зайнятість та соціальне забезпечення»), а також законопроект «Про заходи в галузі освіти у зв'язку зі збройним конфліктом на території України, спричиненим вторгненням військ Російської Федерації на ії територію».

Метою цих законів є врегулювання надання тимчасового захисту, правила надання медичних послуг, зайнятості та соціального забезпечення та доступу до освіти. Нижче ми розглянемо окремі положення перших двох вищезгаданих законів.

Закон про безпеку та медичне обслуговування

На основі проекту закону «Про безпеку та медичне обслуговування» бенефіціарам надається тимчасовий захист, що розуміється як дозвіл на перебування на території Чеської Республіки, визначений Законом № 221/2003, прийнятий зі змінами, про тимчасовий захист іноземців (далі – «тимчасовий захист»).

Особи, які можуть скористатися наданими перевагами

До осіб, які підлягають тимчасовому захисту відповідно до нового законопроекту, відносяться:

· громадяни України, які проживали в Україні до 24 лютого 2022 року;

· особи без громадянства та громадяни третіх країн, крім громадян України, яким було надано міжнародний захист або еквівалентний національний захист в Україні до 24 лютого 2022 року;

· члени сімей зазначених осіб;

· особи, які можуть довести, що вони були власниками дійсної посвідки на постійне проживання на території України до 24 лютого 2022 року та виїзд яких до держави, громадянами якої вони є, або частини її території, а у випадку виїзду осіб без громадянства до держави або частини території її останнього постійного місця проживання до в'їзду на територію України, неможливий через загрозу реальної небезпеки відповідно до статті 179(2) Закону № 326/1999 Coll. «Про проживання іноземців на території Чеської Республіки», прийнятого зі змінами (далі – «Закон про проживання іноземців на території Чеської Республіки»).

Порядок надання тимчасового захисту

Положення закону «Про проживання іноземців на території Чеської Республіки» щодо надання візи для перебування понад 90 днів з метою дозволу перебування на території Чеської Республіки застосовують правило mutatis mutandis до порядку надання тимчасового захисту. Компетентним органом щодо процедури надання тимчасового захисту буде Міністерство Внутрішніх Справ або Поліція Чеської Республіки.

Тимчасовий захист надається максимальним терміном на 1 рік, однак термін може бути неодноразово подовжений. Надання тимчасового захисту стосується території Чеської Республіки і не дає права іноземцю виїжджати за кордон.

Заявник зобов’язаний особисто подати заяву про надання тимчасового захисту та пред’явити проїзний документ, якщо він має його при собі, та фотографію на вимогу.

Заява про надання тимчасового захисту не приймається, якщо:

· заяву подано не особисто; або

· заяву подає іноземець, який не є одним із правомочних осіб, або

· заяву подано іноземцем, який звернувся за тимчасовим захистом до інших держав-членів Європейського Союзу; або

· заяву подає іноземець, якому надано тимчасовий захист в іншій державі-члені Європейського Союзу.

Така заява буде повернута іноземцю. При цьому останнього буде повідомлено в усній формі про причину відмови. Слід звернути увагу на те, що проект закону «Про безпеку та медичне обслуговування» виключає можливість судового розгляду спорів.

У разі якщо тимчасовий захист буде надано, окреме письмове рішення не видається, натомість відповідна відмітка буде зроблена у паспорті заявника або ж у іншому документі про надання тимчасового захисту.

У разі, якщо компетентний орган не надає тимчасового захисту на місці, він видає заявнику довідку про звернення за тимчасовим захистом.

Слід також зазначити, що на момент надання посвідки на проживання з метою тимчасового захисту, розгляд заяви про видачу або продовження дії посвідки на проживання відповідно до закону «Про проживання іноземців на території Чеської Республіки» буде припинено.

Працевлаштування

Після оформлення візи на рік(в рамках тимчасового захисту), українці можуть стати на біржу праці або шукати роботу у Чехії самостійно. Також є можливість відкрити картку у банку ČSOB та отримати разову фінансову підтримку 2500 крон.

З переліком вакансій також можна ознайомитись на сайті Міністерства соціальної праці.

У проекті закону «Про зайнятість та соціальне забезпечення» зазначено, що іноземець, якому надано тимчасовий захист (див. вище), вважатиметься іноземцем з посвідкою на постійне проживання відповідно до Закону № 435/2004 «Про зайнятість», прийнятого із змінами (далі – «Закон про зайнятість»). Це означає, що такий іноземець матиме так званий вільний вхід на ринок праці, на підставі якого він/вона може бути працевлаштований, тобто без видачі картки працівника, внутрішньокорпоративної трансфертної картки, блакитної картки чи дозволу на працевлаштування. Зазначене позбавляє необхідності подавати заяву на отримання державного дозволу на працевлаштування. Іноземець, якому надано тимчасовий захист, також зможе стати шукачем роботи.

Соціальне забезпечення

Відповідно до проекту закону «Про зайнятість та соціальне забезпечення» іноземець з тимчасовим захистом також матиме право на гуманітарну допомогу в розмірі 5000 чеських крон (далі – «гуманітарна допомога»). Ця допомога виплачується за календарний місяць, у якому надано тимчасовий захист. Потрібно буде подати документи на отримання гуманітарної допомоги, а самі заявки можна буде подавати з моменту набрання чинності новим законом.

Якщо доходи, соціальні та майнові умови іноземця, якому надано тимчасовий захист, є такими, що не дозволяють йому задовольнити основні життєві потреби, гуманітарна допомога у розмірі 5000 чеських крон на місяць може призначатися повторно протягом п’яти календарних місяців безпосередньо після календарного місяця, у якому іноземцю надано тимчасовий захист.

Для отримання гуманітарної допомоги необхідно буде звернутися до Бюро праці Чеської Республіки, його регіональних відділень та відділення м. Прага, які також будуть виплачувати допомогу. Заявка на цю пільгу має містити ідентифікаційні дані, місце проживання в Чеській Республіці та документ, що підтверджує надання тимчасового захисту.

Щодо підтвердження доходів, соціального та матеріального становища іноземця, необхідно буде надати докази цих обставин з усіма наявними документами або скласти свідчення під присягою.

Також у законі зазначено, що виплата гуманітарної допомоги здійснюватиметься у спрощеному порядку, без використання адміністративного процесуального кодексу, щоб процес не був обтяжений формальністю.

Гуманітарна допомога буде виплачуватися декількома способами, у тому числі готівкою, перерахуванням на банківський рахунок, виплатою до відділення іноземного банку чи ощадно-кредитного кооперативу в Чеській Республіці, визначеного заявником. Допомога не може бути виплачена за кордон.

Після завершення цієї форми допомоги іноземцям буде дозволено скористатися системою допомоги у випадку матеріальних складнощів, у разі необхідності, і, залежно від їх поточного становища, їм можуть надаватися прожиткові, житлові надбавки та невідкладна допомога.

До набрання чинності закону «Про зайнятість та соціальне забезпечення» іноземці можуть звертатися за наданням надзвичайної негайної допомоги відповідно до Закону № 111/2006 у разі матеріальних складнощів (далі – «Закон про матеріальні складнощі»). Ця заява також подається до контактного пункту Бюро праці.

Два вищезгаданих законопроекти передбачають, що вони набирають чинності з дня їх опублікування та припиняють дію 31 березня 2023 року.

Інфолінія МВС +420 974 801 802.

Статус біженця

Кожен іноземець також може подати заяву про надання притулку в Чеській Республіці (azyl, біженець), але наразі це не рекомендується. Українцям набагато швидше та ефективніше оформити спеціальну довгострокову візу, яка буде видаватися одразу.

Заява на отримання спеціальної довгострокової візи

Заява про призначення спеціальної довгострокової візи подається на робочих місцях МВС і лише особисто. Запити, отримані не особисто, повертаються відправнику. Якщо батьки також подають заяву на спеціальну візу для своїх дітей, достатньо буде підтвердження їх проїзного документа або свідоцтва про народження. Їм не обов’язково везти дітей до МВС, але їм потрібна фотографія паспортного розміру.

До заяви пред’явіть

· форму, можна заповнити електронно

· Діючий паспорт громадянина для виїзду за кордон, якщо є.

· Фотографії у форматі 45 х 35 мм.

Інформацію для громадян України надає:

· Створена контактна інформаційна лінія для громадян України +420 974 801 802 (безперервний режим)

· Електронна пошта: ukrajina@mvcr.cz

· Контактні центри допомоги Україні

· Центри підтримки інтеграції іноземців та неурядові некомерційні організації

Медичне страхування

Для перебування в Чехії, необхідно мати медичну страховку. Залежить від типу перебування:

1. Безвізове перебування (туристичне перебування) – громадяни України не беруть участь у державному медичному страхуванні протягом максимального 90-денного безвізового перебування. Вони повинні мати комерційну туристичну страховку від однієї зі страхових компаній, щоб їм не доводилося самостійно оплачувати будь-яке медичне обслуговування. Страхування також можна оформити онлайн.

2. Спеціальна довгострокова віза (віза з метою толерантності) – на момент надання толерантної візи особа стає учасником системи державного медичного страхування з повним доступом до медичної допомоги, за яку держава Чехії сплачує внески. Особа, якій надається віза з метою толерантності перебування, повинна приблизно за 5 днів прийти до будь-якого відділення VZP чи іншої медичної страхової компанії, де отримає підтвердження страховки. Це буде представлено лікареві або лікарні, якщо буде потрібна медична допомога.

3. Шукачі притулку (azyl) – участь у державному медичному страхуванні з дати звернення. З цього моменту такій людині надається повноцінна медична допомога.

Згідно з проектом закону «Про безпеку та медичне обслуговування» надання тимчасового захисту також матиме великий вплив на участь іноземців у системі охорони здоров’я Чеської Республіки. Законопроект передбачає, що іноземець, якому надано тимчасовий захист, буде вважатися застрахованою особою з метою відшкодування наданих медичних послуг відповідно до розділу 2(1)(b)(5) Закону № 48/1997 «Про державне медичне страхування» (далі – «Закон про державне медичне страхування»), якщо застрахована особа не має доходів від працевлаштування чи не є самозайнятою.

Закон передбачає можливість для іноземця, якому було надано медичні послуги в Чеській Республіці і котрий лише після цього отримав тимчасовий захист відповідно до цього Закону, вважатися застрахованою особою (див. вище) з метою відшкодування наданих медичних послуг, починаючи з дати надання медичних послуг у Чеській Республіці за 30 днів до дати надання тимчасового захисту (але не раніше 24 лютого).

Слід також зазначити, що положення закону «Про безпеку та медичне обслуговування» заднім числом застосовуватимуться до іноземців, яким надано візу для перебування понад 90 днів з метою перебування на території Чеської Республіки до дати набрання чинності цим Законом.

Можливість навчання

Особи, які мають візу на проживання, можуть звернутися до служби зайнятості для включення до реєстру шукачів роботи. Бюро праці також допоможе з фінансуванням курсів чеської мови чи перепідготовки. Бланк для подання заяви про реєстрацію шукача роботи.

Матеріальна допомога

Тільки українці, яким надано спеціальну довгострокову візу, можуть подати заяву на отримання матеріальної допомоги відповідно до Закону № 111/2006 Sb. про допомогу в матеріальних потребах. Іноземці без постійного проживання в Чеській Республіці, яким ці права надано міжнародним договором, також належать до кола осіб, які мають право на отримання пільги. До пільг, на які можна претендувати в разі матеріальної потреби, є допомога на проживання, невідкладна допомога та надбавка на житло.

Іноземці можуть звернутися за пільгою особисто до будь-якого офісу бюро зайнятості. Для цього необхідно разом з документами заповнити анкету відповідно до виду пільги. Заяву також можна подати в електронному вигляді за встановленою формою без гарантованого електронного підпису, або відсканувати чи сфотографувати з власноручним підписом.

Форма заявки на невідкладну допомогу.

Бюро праці Чеської Республіки розгляне заявку в прискореному порядку, і кошти можна буде негайно виплатити готівкою. Кошти надаються відповідно до віку:

· Дитина до 6 років – 1970 крон

· Дитина від 6 до 15 років – 2420 крон

· Дитина від 15 до 26 років – 2770 крон

· Особа старше 26 років – 2490 крон.

Не можна подати заявку за всю родину, кожен подає її сам за себе. Лише за дітей віком до 18 років заяву подають батьки. Вони звертаються до найближчого бюро зайнятості. Список адрес.

Як вже писала вище, приблизно з середини березня може бути прийняте рішення щодо виплати простої одноразової суми на особу на місяць, а також компенсації орендодавцям на підтримку утримання. Гуманітарна допомога становитиме 5 000 крон для покриття потреб. Повторно отримувати пільгу можна буде ще три наступні місяці, це стосуватиметься біженців без майна і грошей. Перша пільга надаватиметься автоматично після отримання посвідки на проживання. Подати заяву можна буде через регіональні відділення служби зайнятості. Домогосподарства, які розмістили українців, ймовірно, матимуть право на 1000 крон в місяць на одну проживаючу особу, максимум до 5000 крон. Це буде період з березня по травень.

Пошук роботи

Прибулі, які вже отримали спеціальну візу на проживання, можуть звернутися до регіонального відділення бюро праці (компетентного за місцем роботи) для отримання дозволу на роботу. Однак це має бути вільне робоче місце, оголошене бюро праці. Трудовий договір з майбутнім роботодавцем повинен бути укладений до подачі заяви на отримання дозволу на роботу. Особливо це актуально в ситуації, коли шукач роботи вже веде переговори з роботодавцем. Ново прибулі без контактів на роботодавців можуть шукати у списку вакансій у бюро праці.

Планується вільний ринок праці

Наразі розглядається проект закону про певні заходи у зв’язку зі збройним конфліктом в Україні, спричиненим вторгненням на територію війсками Російської Федерації (так званий Lex Ukraine), який, серед іншого, розглядає можливість запровадження вільного доступу до ринку праці для служби зайнятості. Таким чином, іноземець з візою з метою толерантності до перебування на території, наданій відповідно до цього Закону, або з тимчасовим захистом, наданим відповідно до цього Закону, таким чином, буде вважатися іноземцем з дозволом на постійне проживання відповідно до Закону про проживання іноземних громадян. Цей іноземець тоді не потребуватиме вищезгаданого дозволу на роботу.

Закон і Бізнес