Закон і Бізнес


Тимчасовий захист в Іспанії: можливості для українців


Для збільшення натисність на зображення.

18.03.2022 11:29
82159

Директива про тимчасовий захист 2001/55/EC та рішення Ради ЄС про її активацію для українців 2022/382 від 04.03.2022 встановлюють мінімальні стандарти захисту, які має забезпечити кожна країна Європейського Союзу. Разом із тим, слід враховувати законодавство тієї країни ЄС, де ви плануєте залишитися.


Продовжуючи серію публікацій про ПольщуІталіюРумунію, Францію, суддя Верховного суду Олена Кібенко спільно із науковцем Віталієм Уркевичем дослідили режим тимчасового захисту в Іспанії.

Які документи потрібні для громадян України для в’їзду до Іспанії?

Громадяни України повинні мати чинний біометричний закордонний паспорт. Окремої візи чи дотримання іншої процедури для в’їзду до Іспанії не вимагається.

Водночас компетентні органи Іспанії у даний час дозволяють перетинати кордон за наявності й іншого документу, який посвідчує особу та громадянство України (бажано, щоб він містив написання персональних даних латиницею).

У разі, якщо ви в’їхали до Іспанії з паспортом, термін дії якого закінчився, ви можете звернутися до найближчої до вас консульської установи України на території Іспанії для продовження строку дії закордонного паспорта.

Чи потрібно мати громадянам України вакцінацію від COVID-19 для в’їзду до Іспанії?

Іспанією скасовано вимоги до громадян України щодо подання ними при в’їзді сертифікатів про вакцинацію, довідок про одужання або результатів аналізу на COVID-19, а також заповнення перед авіа перельотами формуляру SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH.

Протягом якого часу громадяни України можуть залишатися в Іспанії?

Громадяни України можуть залишитися в Іспанії протягом 90 днів без спеціального дозволу.

При цьому громадянам України, які прибули в Іспанію з України після 24 лютого 2022 року, а також громадянам України, які перебували в Іспанії та перевищили строк перебування (90 днів протягом 180 днів) і не змогли залишити територію Іспанії у зв’язку з війною в Україні, надається тимчасовий захист.

Яка процедура отримання тимчасового захисту громадянами України в Іспанії?

Урядом Іспанії прийнято Розпорядження PCM/169/2022 від 9 березня 2022 року, яким ухвалена процедура надання тимчасового захисту громадянам України, які постраждали від війни в Україні.

Інформацію про процедуру отримання тимчасового захисту в Іспанії (українською мовою) можна отримати на сайті Міністерства інклюзії, соціального забезпечення та міграції Іспанії за посиланням.

Які умови надання тимчасового захисту громадянам України в Іспанії?

Іспанія надає тимчасовий захист громадянам України, членами їх сімей, які були змушені покинути Україну через війну. Також тимчасовий захист надається громадянам України, як перебували в Іспанії до 24 лютого 2022 року та внаслідок війни не можуть повернутися до України.

Громадяни третіх країн або особи без громадянства, які легально проживали в Україні на підставі дійсного дозволу на проживання (постійного чи тимчасового) і не можуть повернутися до своєї країни також можуть отримати тимчасовий захист в Іспанії.

На який термін надається тимчасовий захист в Іспанії?

Тимчасовий захист в Іспанії надається на 1 рік (з можливістю продовження до 3-х років).

Які права надає громадянам України тимчасовий захист в Іспанії?

Тимчасовий захист надає громадянам України право на проживання в Іспанії, на роботу, а також доступ до освіти, медичного обслуговування та соціальних послуг.

Інформація щодо грошових виплат громадянам України наразі відсутня.

Громадяни України можуть працювати в Іспанії як по контракту, так і як фізична особа-підприємець.

Медичне обслуговування надається в рамках діючої системи охорони здоров’я залежно від потреб осіб (в тому числі враховуючи хронічні хвороби, онкологію тощо).

Діти до 18-ти років матимуть право на освіту на тих самих умовах, що і громадяни Іспанії.

Який порядок подання громадянами України заяви про надання тимчасового захисту?

Заяву про надання тимчасового захисту громадяни України можуть подати або до уповноважених Центрів прийому переселенців або до відділків Національної поліції по всій території Іспанії.

При цьому до Національної поліції надаються: прізвище та ім’я особи; документ, що засвідчує особу; адреса місця знаходження, інші відомості.

Особі видається квитанція про подачу заяви про надання тимчасового захисту та присвоюється Ідентифікаційний номер іноземця (Número de identidad de extranjerо – NIE).

Який порядок та строк розгляду заяви громадянина України про надання тимчасового захисту?

Заява про надання тимчасового захисту розглядається Управлінням у справах біженців Міністерства внутрішніх справ.

Рішення видається протягом 24 годин та включає дозвіл на проживання та дозвіл на працю для повнолітніх громадян.

Рішення про результати розгляду заяви повідомляється заявнику в електронному вигляді, поштою або видається на руки у відділку Національної поліції чи офісі у справах іноземців.

У наданні тимчасового захисту може бути відмовлено за результатами перевірки даних про судимість, а також якщо заявник може становити загрозу для національної безпеки країни.

Які існують системи прийому переміщених осіб в Іспанії?

У разі відсутності засобів до існування, громадяни України можуть клопотати про включення до Системи прийому за умови належності до осіб:

- переміщених з України після 24 лютого 2022 року внаслідок російського вторгнення;

- які проживали на території України, але знаходились в Іспанії коли почався конфлікт і які не змогли повернутися до своєї країни.

В обох випадках йдеться про громадян України та членів їх сімей, які проживали на території України більше 5-ти років.

Залежно від ступеня автономії, якої набувають особи, включені до Системи прийому, в ній виділяються:

- перша стадія, що передбачає прийом в одному з пунктів, в якому будуть забезпечені основні потреби, а також буде надана допомога особі в набутті навичок, необхідних для самостійного проживання;

- друга стадія, яка починається коли перебування особи в пункті прийому закінчується, але вона ще потребує економічної допомоги для оплати оренди житла і забезпечення основних потреб.

Корисні контакти та посилання в Іспанії:

- консультації для громадян України українською мовою гарячою лінією за телефоном: +34-91-047-44-44

- Громадяни України також можуть звертатися щодо тимчасового захисту за консультацією до соціальної служби Samur Social(телефонувати на екстрений номер 112, безкоштовно);

- номер телефону екстреної служби в Іспанії 112;

- номер телефону поліції 091;

- у разі необхідності пошуку житла в Іспанії на безоплатній основі працює офіційний ресурс «Прихисток»

У Барселоні громадянам України допомагають такі організації: ACCEMCEAR і Червоний хрест.

Контактні дані посольства України в Іспанії:

Вул. Ронда де Абубійя, 52 28043 Мадрид, Іспанія

Тел.: +34-917-48-93-60; +34-910-18-14-16

Інфомація посольства для переміщених осіб.

Електронна пошта

emb_es@mfa.gov.ua

ukrembassy.esp@gmail.com

Сторінка посольства у ФБ

Громадяни України, які прибули до м. Мадрид, можуть звертатися з питання тимчасового розміщення (з харчуванням) за такими адресами:

Центр для тимчасово переміщених осіб «Лас Караколас»

проспект дель Майоразго, б/н, 28051, м. Мадрид «Las caracolas»

Av. del Mayorazgo, s/n, 28051, Madrid

Центр з надання інформації, прийому та розміщення українських тимчасово переміщених осіб у м. Посуело де Аларкон, провінція Мадрид

Шосе де Карабанчель а Аравака, 91

28233, м. Посуело де Аларкон, провінція Мадрид

Carr. de Carabanchel a Aravaca, 91,

28223, Pozuelo de Alarcón, Madrid

Відповіді на найчастіші питання українською мовою. Тут також можна знайти контакти Центрів прийому біженців в різних провінціях. 

Закон і Бізнес