Закон і Бізнес


Румунія: правила в’їзду і перебування, поради для українців


.

15.03.2022 17:47
48609

Суддя Верховного Суду Олена Кібенко продовжує публікацію матеріалів, присвячених правилам і порадам щодо перебування українських громадян у країнах Європейського Союзу. Цього разу – корисна інформація про Румунію.


Також можна дізнатися про режим тимчасового захисту у Польщі та Італії. Про відмінності цього режиму від статусу біженця читайте тут.

Які документи потрібні для того, щоб в'їхати до Румунії?

Якщо ви маєте українське громадянство, ви можете в’їхати до Румунії зі статусом короткочасного перебування, пред’явивши біометричний або простий паспорт на румунському кордоні.

Якщо у вас немає паспорта. Вам буде дозволено в’їхати до Румунії з будь-якими документами, що посвідчують особу, або без них, попросивши притулку на кордоні.

Громадяни України, які мають закордонний паспорт, можуть в’їхати до Румунії на 90 днів із статусом особи, яка в'їжджає для короткострокового перебування і попросити притулку (статусу біженця) негайно або в будь-який інший момент під час перебування. Ті, хто хоче подати заяву про надання притулку на прикордонному пункті, можуть в'їхати до Румунії без документів.

Який порядок перетину кордону неповнолітніми?

Усі діти, які приїжджають з України, можуть в’їхати в Румунію. Бажано мати при собі документ, що посвідчує особу неповнолітнього або свідоцтво про народження.

Для перетину кордону неповнолітнім не потрібен письмовий дозвіл батьків.

Якщо ви перетинаєте кордон разом з дитиною вам не потрібен дозвіл іншого з батьків, щоб дитина могла перетнути кордон.

Так, усі діти без супроводу, незалежно від віку, можуть перетнути кордон з України в Румунію. Головні управління соціальної допомоги та захисту дітей (DGASPC) кожного округу є установами, уповноваженими піклуватися про неповнолітніх без супроводу.

Якщо ви підозрюєте, що ви стали жертвою чи є свідком жорстокого поводження з дітьми, зателефонуйте за номером 119 – унікальним національним номером телефону для випадків жорстокого поводження з дітьми.

Чи потрібен мені сертифікат про щеплення або дійсний ПЛР-тест на COVID-19, щоб в’їхати в Румунію?

Ні. Для в’їзду в Румунію з України не потрібно пред’являти довідку про вакцинацію або діючий ПЛР-тест. Ви також не зобов’язані проходити карантин, якщо ви прибули наземним транспортом до Румунії з України. Ці винятки зазначені в рішенні Національного комітету з надзвичайних ситуацій №9 від 25.02.2022

Чи можу я взяти з собою тварину без довідки про щеплення від сказу або тварину, яка не має мікрочіпа/татуювання?

Національне управління санітарної ветеринарної та харчової безпеки (ANSVSA) надало тимчасове відступлення від дотримання деяких правил щодо ввезення домашніх тварин з України на територію країни. Якщо тварина не вакцинована проти сказу (або вакцинація недійсна) або тварина не ідентифікована за допомогою мікрочіпа/татуювання, власник тварини заповнить Форму місцезнаходження тварини, таким чином власник тварини зможе заповнити всі формальності та процедури після в’їзду в Румунію. Перш ніж відправитися в іншу країну ЄС, ви повинні виконати всі формальності для отримання необхідних документів для вашого вихованця.

Які прикордонні пункти можна використовувати для перетину в Румунію?

З України можна використовувати для перетину в Румунію прикордонні пункти Халмеу, Сигет-Мармацієй, Сірет, Ісакча. Ви також можете дістатися до Румунії через Республіку Молдову. Час очікування в режимі реального часу для кожного перетину кордону з Румунією можна знайти тут.

З питань доступу до Румунії ви можете зателефонувати до Національної ради у справах біженців (CNRR) за номером +40 730 073 170.

Як знайти безкоштовне житло в Румунії?

Iноземні громадяни або особи без громадянства в особливих ситуаціях, які прибули із зони збройного конфлікту в Україні та в’їжджають до Румунії та НЕ подають заяву про надання притулку на безкоштовне проживання в таборах тимчасового проживання та гуманітарної допомоги чи в інших місцях проживання, встановлених окружними / Бухарестськими комітетами для надзвичайних ситуацій. Під час тимчасового перебування в цих місцях їм будуть надаватися такі основні послуги:

а) харчування;
б) одяг;

в) засоби особистої гігієни;
г) первинна медична допомога та відповідне лікування, невідкладна медична допомога, а також безкоштовна медична допомога та лікування у випадках гострих або хронічних захворювань, що загрожують життю, через національну систему охорони здоров'я;
д) право бути включеним до національних програм охорони здоров'я, спрямованих на профілактику, нагляд та контроль за інфекційними захворюваннями в ситуаціях епідеміологічного ризику.

Шукачі притулку мають право на проживання в одному з шести регіональних центрів розміщення та процедур для шукачів притулку, якими керує Генеральна імміграційна інспекція.

Пошук житла 

Інші потреби і житло 

Яка ситуація на прикордонних пунктах? (наприклад, час очікування, місця для покупки/отримання води та їжі)

Час очікування будь-якого перетину кордону з Румунією можна в будь-який час перевірити тут. Інформація про Україну.

На всіх прикордонних переходах є представники неурядових організацій, які на кордоні допомагають людям з продуктами харчування та сприянням.

Чи є транспортні засоби від румунсько-українського кордону до місць, де пропонують прийом біженців?

Особи, які приїжджають з України, можуть безкоштовно їздити поїздом з прикордонного міста в будь-яке потрібне їм місто, маючи при собі лише документи, отримані на кордоні.

Як я можу подорожувати до інших країн-членів Європейського Союзу?

Якщо у вас є біометричний паспорт, вам не потрібна віза, якщо ви хочете поїхати в ЄС (доступна для громадян України). Щоб дізнатися умови поїздки до країни-члена ЄС, рекомендуємо звернутися до посольства країни призначення.

Іноземні громадяни, які прибувають з України, можуть безкоштовно подорожувати по території Румунії з CFR Călători. Також поїздка біженців, які виїжджають з Румунії до Угорщини, є безкоштовною. Таким чином, CFR Călători видасть безкоштовний квиток до кордону, а провідник MAV, далі по території Угорщини до Будапешта або до наступного кордону.

Чи надається мені можливість безкоштовно скористатися транспортними послугами в межах країни?

Іноземні громадяни з України можуть безкоштовно їздити по Румунії з CFR Călători. Також, безкоштовними є поїздки біженців з Румунії в Угорщину. Отже, CFR Călători видає безкоштовні квитки до кордону, а провідник MAV з кордону, по території Угорщини, до Будапешта або до наступного кордону
Все більше європейських країн надають безкоштовні квитки на поїзди для українських біженців. Досі, безкоштовний проїзд залізницею для тих, хто втікає від наслідків війни в Україні, був застосований у Польщі, Австрії, Данії, Чеській Республіці, Словаччині, Угорщині, Німеччині та Франції.

Чи маю я доступ до медичних послуг в Румунії?

Чи маю я доступ до медичних послуг в Румунії? Іноземні громадяни або особи без громадянства в особливих ситуаціях, які прибули з зони збройного конфлікту в Україні та в’їжджають до Румунії та НЕ подають заяву про надання притулку, у місцях тимчасового проживання та гуманітарної допомоги або в інших місцях проживання, встановлених окрутом / Бухарестом комітети з надзвичайних ситуацій мають доступ до:

- первинної медичної допомоги та відповідного лікування;
- екстреної медичної допомоги;
- безоплатної медичної допомоги та лікування у випадках гострих або хронічних захворювань, що загрожують їх життю, через національну систему охорони здоров'я;

Вони також мають право бути включені до національних програм охорони здоров’я, спрямованих на профілактику, нагляд і контроль за інфекційними захворюваннями в ситуаціях епідеміологічного ризику.

Існують також клініки, що надають підтримку людям в уразливих ситуаціях або які потребують екстреної медичної допомоги, такі як: Sanador / Санадор (див. бухарестські клініки тут), Regina Maria / Реджина Марія (пропонує безкоштовні медичні послуги громадянам України, в усіх поліклініках і партнерських центрах по всій країні), Medicover / Медікавер (підтримує українських матерів-біженців безкоштовними педіатричними консультаціями і спостереженням за вагітністю - див. клініки тут). Щоб отримати доступ до необхідних медичних послуг якомога швидше та легко, Medicover надає унікальний номер, за яким жінки-біженці в Україні можуть отримати інформацію: +4021 796 7391 (відповідає україномовний оператор та п’ять англомовних операторів).

Чи можуть мої діти відвідувати школу в Румунії?

Дітям гарантується безкоштовний доступ до освіти, незалежно від їх статусу в Румунії.

Для того, щоб інтегруватися в румунську систему освіти, неповнолітні, які шукають притулку або користуються певною формою міжнародного захисту, можуть пройти інтенсивний курс румунської мови.

Під час вступного курсу з румунської мови неповнолітні, які шукають притулку або користуються формою міжнародного захисту в Румунії, безоплатно можуть навчатися у школах, у навчальній діяльності теоретичного, практичного та рекреаційного характеру, без реєстрації їх наявності в офіційних документах (статус шукача притулку).

Чи можу я навчатися в Румунії?

Всі діти та молоді люди з числа біженців з України мають можливість вступити, за бажання, до румунських навчальних закладів. У Румунії існує 45 шкіл, 10 гімназій та три університети з викладанням українською мовою.
Діти також можуть продовжувати вивчати рідну мову через платформу, затверджену Міністерством освіти України. Для українських учнів, які бажають вивчати румунську мову, шкільні інспекції створять необхідні умови та забезпечать відповідні кадри для виконання запиту.
У разі відсутності у вас документів, що підтверджують здобуту освіту в Україні, румунські вищі навчальні заклади, грунтуючись на власних критеріях і відповідно до передової міжнародної практики, оцінять результати вашого навчання, професійні якості та навички, а також приймуть рішення про визнання та нарахування перекладних навчальних кредитів.
У 2021-2022 та 2022-2023 навчальних роках студенти, громадяни України, можуть скористатися фінансуванням з державного бюджету або інших джерел за допомогою Міністерства освіти та вищих навчальних закладів відповідно.

Чи можу я працювати у Румунії?

Ви можете зробити це на тих же умовах, що і громадяни Румунії, тобто вам не треба дозвіл на працевлаштування. Якщо ви є громадянином України, в'їхали в Румунію легально і не подавали заяви на отримання якої-небудь форми захисту (наприклад, притулок), ви можете працювати без дозволу на працевлаштування. Для працевлаштування вам не доведеться звертатися за візою. Якщо ви хочете влаштуватися на роботу в області, в якій у вас є досвід або по якій ви вчилися і у вас немає необхідних документів (дипломів, сертифікатів, атестатів), вам доведеться дати заяву під свою власну відповідальність про те, що ви пройшли певну підготовку або маєте досвід роботи в цій області (однією з вимог є відсутність судимості). Якщо у вас є освіта в області медицини, стоматології, ветеринарії, фармації, архітектури або будь-якої іншої вільної професії, і ви хочете працювати в Румунії, вам буде необхідно надати підтверджувальні документи.
Громадяни України, що прибули в Румунію у зв'язку з озброєним конфліктом, також можуть скористатися стимулами для працевлаштування і захистом у рамках системи страхування по безробіттю на умовах, передбачених законом для громадян Румунії, за умови, що вони зареєструються в повітових агентствах зайнятості і у Бухарестському агентстві зайнятості. Проглянути список безкоштовних послуг, пропонованих ANOFM (Національним агентством по працевлаштуванню), можна пройшовши по цьому посиланню.

Як я можу обміняти UAH на RON?

У BCR (Румунському комерційному банку) ви можете обміняти гривні-рони (гривні-леї) за курсом БНР на суму до 2 000 леїв на особу/український паспорт. Пропозиція дійсна лише для осіб з українськими паспортами. На прикордонних територіях працюють 11 відділень BCR, готових забезпечити потребу у додаткових готівці 24 години на добу 7 днів на тиждень. Якщо вам потрібна допомога у фінансово-банківських послугах, зателефонуйте за спеціальним телефоном, призначеним для громадян України – 0373514244 або напишіть їм на suport.linia1@bcr.ro. Важлива інформація: 0 леїв BCR за операції, здійснені в POS та банкоматах з використанням карток, виданих в Україні; 0 леїв комісії за відкриття та адміністрування поточного рахунку; 0 леїв комісії за міжбанківські та внутрішньобанківські платежі.

Де можна знайти відомості про транспорт?

Тут ви можете знайти маршрути та розклад пасажирських поїздів між основними містами Румунії з даними безпосередньо від найбільших залізничних операторів: CFR Călători, Transferoviar Călători, Regio Călători, Interregional Călători та Astra Trans Carpatic.
Тут же можна придбати квитки.
https://www.cfrcalatori.ro
https://mersulrenurilor.infofer.ro/
Будьте особливо обережні в нічних поїздах, щільно закривайте двері купе і тримайте цінні речі під рукою.
Іноземні громадяни з України можуть безкоштовно їздити по Румунії з CFR Călători. Також, безкоштовними є поїздки біженців з Румунії в Угорщину. Отже, CFR Călători видає безкоштовні квитки до кордону, а провідник MAV з кордону, по території Угорщини, до Будапешта або до наступного кордону
Все більше європейських країн надають безкоштовні квитки на поїзди для українських біженців. Досі, безкоштовний проїзд залізницею для тих, хто втікає від наслідків війни в Україні, був застосований у Польщі, Австрії, Данії, Чеській Республіці, Словаччині, Угорщині, Німеччині та Франції.

Тут ви можете знайти маршрути та розклад автобусів і маршруток/максітаксі між основними містами Румунії з даними безпосередньо від найбільших операторів. Також можна купити квитки.
https://www.autogari.ro/ 
https://www.mersulautobuzelor.ro/

Для таксі краще користуватися Free Now, Uber або Bolt. Ці послуги охоплюють усі великі міста Румунії. Усі програми доступні англійською мовою.

Закон і Бізнес