Закон і Бізнес


Обов’язкова вакцинація: МОЗ розширило перелік професій


.

09.11.2021 12:39
3928

Міністерство охорони здоров’я розширило перелік професій виробництв та організацій, працівники яких обов’язково повинні вакцинуватися від COVID-19.


Про це повідомляє прес-центр МОЗ, передає «Закон і Бізнес».

Згідно з наказом, до освітян та працівників центральних та місцевих органів влади, вакцинація від COVID-19 стала також обов’язковою для співробітників:

- підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;

- установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;

- підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4.03.2015 року № 83.

Зазначається, що працівники цих установ, які не щепляться проти COVID-19 до 9 грудня (дня набрання чинності наказу), будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

Не підлягають обов’язковій вакцинації лише ті з них, хто має абсолютні протипоказання до проведення щеплень, визначених інструкціями до застосування вакцин, рішеннями Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, Переліком медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 16.09.2011 року № 595.

Згідно зі статтею 12  Закону України  «Про захист населення від інфекційних хвороб» та статтею 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. І, відповідно до норм цих статей, працівників, що ухиляються чи відмовляються від щеплення, можуть відсторонити від роботи.

Нагадаємо, нещодавно директор однієї зі столичних загальноосвітніх шкіл оскаржив до Окружного адміністративного суду м.Києва наказ МОЗ від 04.10.2021 №2153, яким установлені категорії населення, для котрих вакцинація від COVID-19 обов’язкова. ОАСК відкрив провадження та призначив підготовче засідання у справі на 25 жовтня. На сторінках «ЗіБ» (№44/2021 «Перелік «небезпечних») адвокат розглядав, чи є підстави в суду визнати цей нормативно-правовий акт незаконним.

Закон і Бізнес