Закон і Бізнес


В Одесі попрощалися з Валерієм Балухом


.

25.02.2021 16:55
5183

Сьогодні, 25 лютого в Одесі відбулось прощання з Валерієм Балухом, який з 2001 по 2013 рік очолював Одеський апеляційний господарський суд.


Як розповіли в прес-службі Південно-західного апеляційного господарського суду, Валерій Сергійович був дуже поважною людиною, заслуженим юристом України, полковником юстиції, членом Ради суддів України, Ради суддів господарських судів України, наукової ради Одеської Національної юридичної академії, почесним працівником господарського суду України, крайовим військовим суддею Чорноморського козацького об'єднання, генерал-осавулом Чорноморського козацького війська.

На прощанні, близькі та друзі згадували історії пов’язані з життям Валерія Сергійовича, наголошували на тому, що він був справжнім і вірним другом, добрим сім’янином, який дуже любив свою дружину, дітей та обожнював онуків.

Людина живе, доки ми її пам’ятаємо. Світла пам'ять про Валерія Балуха залишиться в серцях назавжди.

Народився Валерій Сергійович 24 липня 1948 року в Хмельницькій області. Трудову біографію розпочав у 18 років в місті Джанкой Кримської області, де керував гуртками в місцевому Будинку піонерів.

У 1976-му з відзнакою закінчив юридичний факультет Одеського державного університету ім. І.І.Мечникова, а у 1979-му році - аспірантуру.

Суддівська діяльність також розпочалась з 1976 року, коли він був обраний суддею, а пізніше став Головою Білгород-Дністровського районного суду Одеської області.

В період з 1980 по 1999 роки працював на адміністративних посадах в органах виконавчої влади: заступником начальника Управління юстиції Одеського облвиконкому, заступником голови Одеської обласної Ради народних депутатів, заступником голови Одеської обласної державної адміністрації та ін.

Понад 30 років пропрацював органах юстиції та мав перший кваліфікаційний клас судді. У травні 1999 року Балух В.С. був призначений головою Арбітражного (господарського) суду Одеської області. З грудня 2001 року по жовтень 2013 року очолював Одеський апеляційний господарський суд.

Валерій Сергійович відіграв велику роль в історії становлення Одеського апеляційного господарського суду, адже він фактично організував та налагодив діяльність суду, доклав чималих зусиль щодо створення належних умов праці для очолюваного ним колективу.

Важко переоцінити усі його досягнення, адже колишній голова Одеського апеляційного господарського суду займався і науковою діяльністю, був кандидатом юридичних наук та мав звання Почесного професора Міжнародного університету Відня (Австрія).

Поряд із здійсненням правосуддя, Валерій Сергійович займався викладацькою діяльністю, зокрема,  читав курс лекцій з судової етики в Одеській національній юридичній академії. Був автором ряду наукових робіт і безлічі статей. Серед його праць - монографії «Одеський арбітражний суд - два століття історії» (2001) і «Історія комерційних судів» (2006).

Валерій Балух брав активну участь в розробці концепції судово-правової реформи і проектів Закону України «Про статус суддів», Господарського процесуального кодексу України. Ним були внесені проекти змін і доповнень до Законів України «Про судоустрій України», «Про порядок призначення і звільнення з посади професійного судді».

Трудова діяльність в системі господарських (арбітражних) судів України також відзначена відомчими нагородами Вищого господарського суду України: «Почесний працівник господарського суду», «Знак Пошани», «20 років господарським судам України» та багатьма нагородами недержавних установ, громадських організацій і Української православної церкви.

За вагомий особистий внесок у реалізацію державної правової політики, заслуги у зміцненні законності і правопорядку, високий професіоналізм неодноразово відзначений державними нагородами – орденами «За заслуги» ІІ і ІІІ ступеня, почесним званням «Заслужений юрист України». А у 2008 році був нагороджений премією «Людина року».

Валерій Балух був переконаний, що незалежний суд не повинен стояти на паперті з протягнутою рукою.

Закон і Бізнес