Закон і Бізнес


Антидискримінаційний законопроект запропонував Мін’юст


26.04.2012 13:35
1218

Міністерство юстиції виносить на громадське обговорення проект закону «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».


Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі відомства, проект закону розроблено з метою визначення в законодавстві України засад запобігання та протидії дискримінації. Відповідна вимога, зокрема, міститься в плані дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України (був схвалений на саміті Україна – ЄС 22 листопада 2010 року).

Законом має бути визначено поняття дискримінації та основних її форм, а також законодавчо запроваджено принцип недискримінації.

Так, відповідно до положень законопроекту дискримінацією пропонується визнати – рішення, дії чи бездіяльність, що спрямовані на обмеження або привілеї щодо окремої особи чи групи осіб за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, якщо вони унеможливлюють визнання і реалізацію на рівних підставах прав і свобод людини і громадянина.

Також, законом пропонується встановити заборону дискримінації з одночасним визначенням дій, які не вважаються дискримінацією. Формами дискримінації пропонується визнати пряму дискримінацію, непряму дискримінацію, підбурювання до дискримінації та утиск.

Пропонується визначити суб'єктів, наділених повноваженнями щодо запобігання та протидії дискримінації, - Верховну Раду України, Уповноваженого ВР з прав людини, Кабінет Міністрів, інші державні органи, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування та громадські об'єднання. До того ж проектом пропонується наділити обмудсмана додатковими повноваженнями щодо запобігання та протидії дискримінації.

Крім того, передбачається запровадити антидискримінаційну експертизу й зробити її обов'язковою для проектів законів України, актів Президента України, інших нормативно-правових актів, що розробляються КМУ, міністерствами, іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади.

Закон і Бізнес