Закон і Бізнес


Міліціонерам хочуть більше платити і жорсткіше контролювати


15.05.2014 17:28
12481

В майбутньому українську міліцію може очікувати суттєва реформа: створення муніципальної міліції, підвищення зарплат, участь громадськості у призначенні силовиків, новий закон про поліцію, обмеження чисельності спецпризначенців.


Відповідний проект реформування міліції та проект закону про поліцію і поліцейську діяльність в Україні був підготовлений громадськими експертами в рамках ініціативи «Реанімаційний пакет реформ», повідомила «ЗіБ» прес-служба УГСПЛ.

Експерти переконані – реформу міліції в жодному разі не повинна готувати і втілювати сама міліція.

Головний експерт робочої групи з Центру політико-правових реформ Олександр Банчук зазначає, що реформа передбачає можливість участі громадян не лише у контролі дій силовиків, а й у їх відборі і призначенні, розгляді дисциплінарних порушень.

«Для того, щоб міліція працювала на людей, вона повинна підпорядковуватись громаді, тобто ми пропонуємо створення муніципальної міліції, яка фінансується і контролюється тими, на кого працює. Також ми пропонуємо чітко обмежити можливість застосування та чисельність спецпризначенців – вони не повинні патрулювати вулиці чи виконувати інші функції, які можуть виконати звичайні поліцейські. Їх робота – особливо небезпечні злочинці, а не мирні громадяни»,  - розповів експерт.

Окрім того суттєво має бути підвищена зарплата правоохоронців і соціальні гарантії для них, все це чітко закріплюється в законі – ані керівник, ані інші чиновники на це не повинні впливати.

Автори концепції та законопроекту про поліцію планують передати свої напрацювання на розгляд органам влади, а також на експертизу міжнародним установам. За підсумками обговорення тексти будуть доопрацьовані і запропоновані до ухвалення парламентом.

«Ми свідомі того, що зміни потребуватимуть перехідного періоду. Однак розпочинати їх потрібно вже сьогодні, щоб отримати результат за півроку-рік», – відзначив Роман Романов, директор Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження».