Закон і Бізнес


Мін’юст хоче ввести кодекси етики для юридичних осіб


14.04.2014 13:28
1690

Бізнес-структури зобов’яжуть мати кодекси етики, а відповідальність юросіб має поширюватися на випадки, коли причиною корупційного злочину стала неналежна робота компанії щодо запобігання корупції.


Такі ініціативи обговорювалися на зустрічі заступника Міністра юстиції України Руслана Рябошапки з представниками Американської торгівельної палати в Україні, передає видання  «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу Мін’юсту.

Йшла мова про регулювання питань відповідальності юридичних осіб за корупційні правопорушення. Руслан Рябошапка звернув увагу на ініціативу Уряду поширити таку відповідальність на випадки, коли причиною корупційного злочину стала неналежна робота компанії щодо запобігання корупції. Така пропозиція передбачена у законопроекті № 4556, внесеного Урядом на розгляд Верховної ради України.

При цьому бізнес-структури мають розробляти внутрішні превентивні антикорупційні правила.

Представники бізнес-асоціації у свою чергу відзначили, що наявність кодексів етики є поширеною практикою закордонних компаній, яка поступово з’являється в українському бізнесі. Учасники зустрічі домовилися спільно підготувати методичні рекомендації для українських компаній з розробки таких правил.

Ще одним напрямом співпраці стане інформаційне висвітлення положень законодавства про відповідальність юридичних осіб, аби забезпечити його ефективну реалізацію.

«У вересні набирає чинності закон щодо встановлення відповідальності юридичних осіб і до цього часу ми маємо провести інформаційну кампанію для тих, хто його застосовуватиме», - зазначив Р.Рябошапка.