Закон і Бізнес


ЛОАС вчив суддів і адвокатів захищати платників податків


07.04.2014 10:02
1236

Проблеми правового захисту платників податків в адміністративному судочинстві обговорювали судді і адвокати у Львові.


Семінар з цієї теми відбувся 3 квітня, повідомили «ЗіБ» у Львівському окружному адміністративному суді. Захід організований ЛОАС спільно з Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України та Львівським відділенням Асоціації правників України.

Доповідачі та учасники семінару відзначали актуальність проблематики податкового права, необхідність змін і у підходах до оцінки рішень та дій податкових органів. Багато уваги було присвячено судовій практиці Європейського суду з прав людини у податкових справах (доповідач – О.А. Шимборська), зокрема щодо мотивованості судових рішень, формальних підстав для повернення позовних заяв, забезпечення передбачуваності судових рішень.

Суддя Олена Хома звернула увагу на процесуальні аспекти роботи адвоката в адміністративній справі, зокрема на форму довіреності на представництво інтересів фізичної особи, обсяг повноважень представника, передоручення та добросовісність користування процесуальними правами.

В доповіді судді Зіновія Гавдика були проаналізовані проблеми відшкодування витрат на правову допомогу в адміністративному судочинстві. Це питання викликало жваве обговорення. Присутні звертали увагу на перешкоди у реалізації  права на відшкодування судових витрат.

Суддя, к.ю.н. Олександр Коморний доповідав про проблеми, що виникають під час оскарження дій податкового органу при проведенні перевірок та оформленні їх результатів. Зокрема, щодо можливості оскарження дій та висновків актів перевірок, наказів про проведення перевірок, оцінки актів як доказів. Ці ж питання з позиції адвоката аналізував адвокат А.М. Гринчук.

Суддя, д.ю.н. Володимир Кравчук виклав своє бачення заходів підвищення персональної відповідальності державних службовців за порушення під час реалізації владних повноважень. Звернув увагу на матеріально-правові та процесуальні механізми притягнення чиновників до відповідальності за неправомірні дії та рішення.

Присутні погодилися, що адміністративний суд є реальним механізмом захисту прав та інтересів особи від порушень з боку суб’єктів владних повноважень, але його ефективність залежить, насамперед, від активності самих позивачів, які часто не використовують усі гарантії, які передбачені законодавством.