Закон і Бізнес


Президент не підпише закон про вибори?


25.11.2011 12:50
1376

Незважаючи на загальний настрій Віктора Януковича підписати прийнятий закон «Про вибори народних депутатів України», тим не менше, йому все ж доведеться відправити документ парламенту на доопрацювання. Підстави для цього є.


«Якщо там (у законі) будуть якісь порушення Конституції, - вони повинні бути вилучені. І в такому випадку я пропонуватиму, щоб Верховна Рада їх переголосувала», - сказав Президент. Однак додав, що наразі відсутня інформація про такі порушення у прийнятому Верховною Радою законі.

І тим не менш, у новому Законі про вибори порушення все ж є. Приймаючи новий закон з певною частиною старих норм, нардепи забули, що деякі з них уже були предметом невдоволення Конституційного Суду.

Так, у рішенні від 26.02.98 №1-98/рп Конституційний Суд наголосив, що парламент порушив конституційний принцип рівного виборчого права, надавши право «партійним» кандидатам одночасно балотуватись і в мажоритарних округах. «Тобто одній і тій же особі закон надає право одночасно виборювати мандат народного депутата у двох виборчих округах», — констатував Суд. Отже, і ефірного часу, і виборчої агітації за державний кошт для нього — вдвічі більше. Та й виборці змушені два рази голосувати за одну й ту саму особу.

У 1998 році це рішення КС практично не мало значення, оскільки воно приймалося за 4 тижні до дня виборів, і перелицьовувати всі списки та округи не було часу. Тому судді обумовили, що «це рішення не поширюється на правовідносини, що виникли на підставі положень закону «Про вибори народних депутатів України», визнаних неконституційними, відповідно до яких були врегульовані порядок висування і реєстрації кандидатів у народні депутати та проведення передвиборної агітації».

Але сьогодні ще достатньо часу, аби й оскаржити відповідні норми в КС, й отримати рішення.

Однак з політичної точки зору, Президентові як гаранту додержання Конституції немає сенсу повертати нардепам цей закон. Чому - читайте в статті ЗіБ «Добре забуте старе».