Закон і Бізнес


Законопроект про ФДМУ пропонують прийняти за основу


09.11.2011 11:30
1015

Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про Фонд державного майна України.


Як повідомили «ЗіБ» в інформаційному управлінні парламенту, Комісія на своєму засіданні зазначила, що проект № 9368 розроблено з метою належного врегулювання діяльності Фонду держмайна на законодавчому рівні, оскільки Фонд до цього часу діє на підставі Тимчасового положення, затвердженого постановою ВР від 7 липня 1992 року № 2558-XII, яке вже застаріло.

Учасники обговорення наголосили, що спроб прийняти закон про ФДМ було декілька, його неодноразово приймала Верховна Рада, але Президент повертав його до парламенту з відповідними пропозиціями. Члени Комісії підкреслили, що найбільше суперечок, які не давали можливість прийняти закон в цілому, викликало питання щодо підпорядкованості, підконтрольності та підзвітності ФДМ.

З приводу підпорядкування ФДМ діє рішення Конституційного суду України від 1 липня 1998 року, яким встановлено, що Фонд підзвітний та підконтрольний Верховній Раді. Водночас, за словами народних депутатів, неврегульованим залишається питання щодо підпорядкованості ФДМ, оскільки, вищезазначеним рішенням Конституційного суду визнано неконституційним положення про підпорядкування Фонду Верховній Раді України.

Члени Комісії наголосили також, що обговорюваний законопроект містить положення про те, що діяльність Фонду спрямовується та координується Кабінетом Міністрів, що, на їхню думку, відповідає статті 116 Конституції України. Водночас, у законопроекті відсутня норма щодо парламентського контролю за діяльністю ФДМ, підзвітності і підконтрольності Фонду Верховній Раді, що може бути витлумачено як спроба відсторонення ВР від здійснення парламентського контролю, передбаченого пунктом 33 статті 85 Конституції України,- зазначили народні депутати.

Крім цього, на думку членів Комісії, норми законопроекту в частині відповідальності Фонду перед Президентом України не передбачені чинною Конституцією. "Відповідальність перед Президентом законодавчо покладена лише на Кабінет Міністрів, що закріплено у Законі «Про Кабінет Міністрів України». Цим же законом встановлено, що Кабінет Міністрів підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених у статтях 85, 87 Конституції України",- зазначалося під час обговорення.

Згідно з рішенням Комісії, висловлені зауваження та пропозиції до законопроекту мають бути враховані під час його підготовки до другого читання.