Закон і Бізнес


КС роз’яснить можливість апеляції окремо від рішення суду


03.11.2011 14:41
1382

Конституційний Суд у п’ятницю, 4 листопада, оприлюднить рішення у справі щодо можливості апеляційного оскарження ухвал суду першої інстанції про відмову в задоволенні заяви щодо повороту виконання рішення суду.


Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі КСУ, суд оприлюднить прийняте 2 листопада Рішення у справі за конституційним зверненням військової частини А1080 щодо офіційного тлумачення положення пункту 28 частини першої статті 293 Цивільного процесуального кодексу України стосовно можливості апеляційного оскарження ухвал суду першої інстанції про відмову в задоволенні заяви щодо повороту виконання рішення суду у взаємозв'язку з положеннями пунктів 2, 8 частини третьої статті 129 Конституції України.

Суб'єкт права у конституційному зверненні зазначає, що 6 липня 2010 року Апеляційний суд Миколаївської області по справі № 22ц-5891/10 відмовив у прийнятті апеляційної скарги військової частини А1080 на ухвалу Заводського районного суду м. Миколаєва від 19 квітня 2010 року про відмову у задоволенні заяви про поворот виконання.

Підставою для відмови у прийнятті апеляційної скарги стало те, що відповідно до п.28 ч.1 ст.293 ЦПК України окремо від рішення суду в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали суду першої інстанції щодо повороту виконання рішення суду. Тоді як ухвала про відмову у задоволенні заяви про поворот виконання рішення суду до цього переліку не включена, а отже, на думку суду, оскаржена бути не може.

Необхідність в офіційному тлумаченні наведеного положення Кодексу автор клопотання обґрунтовує неоднозначним його застосуванням судами загальної юрисдикції, оскільки в одних випадках суди розглядають апеляційні скарги на ухвали судів першої інстанції про відмову в задоволенні заяви щодо повороту виконання рішення суду, а в інших – відмовляють у взятті до розгляду таких скарг.

Суддя-доповідач у справі – Марія Маркуш.