Закон і Бізнес


Депутати не визначились, чи може ВР звільняти суддів одноосібно


04.09.2013 16:58
1840

Комітет з питань верховенства права та правосуддя не прийняв рішення щодо законопроекту, що дозволяє парламенту одноосібно звільняти суддів.


Комітет з питань верховенства права та правосуддя на своєму сьогоднішньому засіданні не визначився щодо підтримки чи непідтримки законопроекту «Про внесення змін до статті 105 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо удосконалення механізму звільнення судді у разі порушення ним присяги) № 2267 (автори - народні депутати Арсеній Яценюк та Павло Петренко), передає кореспондентка «ЗіБ».

Як повідомив заступник голови комітету Дмитро Шпенов, голоси членів комітету розділилися п'ять на п'ять. 

Представляючи законопроект на засіданні комітету, Д.Шпенов повідомив, що документ пропонує надати Верховній Раді право звільняти суддів, обраних безстроково, самостійно, на підставі власного розслідування, без участі Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. 

Заступник голови комітету зазначив, що законопроект суперечить положенням Конституції України щодо повноважень конституційних органів і гарантій незалежності суддів, позиціям міжнародних експертів, висновків Конституційного суду, і не підтримується судовою системою. 

«Згідно з чинним законодавством, заснованим на рекомендаціях європейських експертів, питання відповідальності суддів вирішують незалежні колегіальні органи, в яких представлені судді та інші професійні юристи - Вища кваліфікаційна комісія суддів і Вища рада юстиції. Крім того, Венеціанська комісія неодноразово рекомендувала взагалі усунути Верховну Раду від процесу обрання та звільнення суддів. Положення ж запропонованого законопроекту можуть призвести до надмірного і необґрунтованого втручання законодавчої гілки влади у діяльність судової влади і суперечать рекомендаціям Європи, і тому курсу на незалежність суддів, якого дотримується наша країна», - підкреслив політик.

Він також зазначив, що проти прийняття законопроекту виступили Верховний Суд України, Вищий адміністративний суд, Державна судова адміністрація, Комітет ВР з питань Регламенту, Комітет з питань правової політики ВР, Інститут законодавства ВР і Головне науково-експертне управління.