Закон і Бізнес


Італійська кулінарія в цілому отримала визнання ЮНЕСКО


Крім піци, в італійській кухні популярні паста з різними соусами (на фото — «Болоньєзе»), лазанья, поркетта, брускетта, тірамісу і звичайно ж джелатто.

10.12.2025 17:27
327

Кулінарні традиції Італії включили до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Вона стала першою кухнею у світі, визнаною цією організацією ООН у повному обсязі.


Раніше до списку вносили лише окремі рецепти чи страви, але не всю національну традиційну кухню, пише «Закон і Бізнес».

Рішення про це було ухвалено одноголосно сьогодні на засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини на сесії в Нью-Делі.

«Ми стали першими у світі, хто отримав це визнання, що підкреслює нашу ідентичність та самобутність. Для нас, італійців, кухня — це більше, ніж просто їжа чи набір рецептів. Це набагато більше: це культура, традиції, праця та багатство», — цитує Euronews відеозвернення прем’єр-міністра Італії Джорджі Мелоні до комітету ЮНЕСКО.

Згідно з рішенням, італійська кухня — це «культурне та соціальне поєднання кулінарних традицій», «спосіб турботи про себе та інших, вираження любові та відкриття свого культурного коріння, що пропонує спільнотам можливість поділитися своєю історією та описати навколишній світ».

У висновку комітету наголошується, що італійська кулінарія поєднує «стійкий розвиток із біокультурною різноманітністю».

Італія — рекордсмен за кількістю об’єктів списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Раніше до списку нематеріальної спадщини було включено майстерність неаполітанського приготування піци («піцайоло»).

Закон і Бізнес