
Аби мозок працював краще, експерти радять рідше вживати надоброблені м’ясні продукти та солодкі напої.
Люди, які споживали одну додаткову порцію цих продуктів щодня, значно підвищувався ризик розвитку когнітивних порушень, включаючи такі види деменції, як хвороба Альцгеймера.
Нове дослідження, опубліковане в American Journal of Clinical Nutrition, показало, що ультраоброблені м’ясні продукти та напої з високим вмістом цукру є найшкідливішими видами нездорової їжі для здоров’я мозку, пише «Закон і Бізнес».
Згідно з дослідженням, проведеним вченими з Віргінського технологічного університету, в людей, які споживали одну додаткову порцію цих продуктів на день, значно підвищувався ризик розвитку когнітивних порушень, включаючи такі форми деменції, як Альцгеймер.
Використовуючи дані дослідження здоров’я та виходу на пенсію університету Мічігану, вчені спостерігали за 4750 американськими учасниками у віці 55 років і старше протягом 7 років. Їхній когнітивний стан оцінювався кожні два роки в період з 2014 до 2020 року.
Згідно з отриманими результатами ризик когнітивних порушень збільшувався на 17% у тих, хто споживав одну додаткову порцію надоброблених продуктів тваринного походження (наприклад, ковбаси, салямі, готові м’ясні піци) на день.
Хоча цей показник був дещо нижчим у тих, хто вживав напої з високим вмістом цукру (газування, підсолоджений холодний чай, напої з фруктовим смаком), у тих, хто випивав додаткову порцію на день, ризик збільшився на 6%.
Дослідження також дало цікавий результат: загальне споживання ультраоброблених продуктів був значно пов’язані з когнітивними порушеннями загалом. Проте продукти з категорії м’ясних та напоїв, зокрема, мали найбільш негативний вплив на здоров’я мозку. Аналогічного зв’язку не було виявлено для солодощів, закусок, круп та молочних напівфабрикатів.
Згідно з дослідженням, 65% продуктів харчування та 38% напоїв, які купують американські домогосподарства в 2020 році, складаються з ультраоброблених продуктів. Більше того, і молодь, і люди похилого віку отримують більше половини денної норми калорій з цих продуктів.
На думку експертів, скорочення вживання надоброблених видів м’яса та напоїв з високим вмістом цукру — один із найпростіших, але ефективних кроків із захисту здоров’я мозку.