Експерти закликали кожного «зіграти свою роль у зміні існуючих норм та цінностей, пов’язаних із споживанням алкоголю».
Експерти стверджують, що посилення державної політики щодо обмеження споживання алкоголю може щороку запобігти тисячам випадків раку та смертей.
«Жоден рівень споживання алкоголю не є безпечним», — підкреслюють у Міжнародному агентстві з вивчення раку, яке випустило доповідь, пише «Закон і Бізнес».
Тільки в Євросоюзі, регіоні з найвищим рівнем споживання у світі, алкоголь спричинив понад 111 тис. нових випадків захворювання на рак у 2020 році, йдеться в науковому огляді, підготовленому однією зі структур ВООЗ — Міжнародним агентством з вивчення раку (МАІР), зазначає Euronews.
У світі цей показник досягне 741 тис. випадків, причому майже 70% нових випадків раку припаде на чоловіків.
Крім наслідків для здоров’я, суттєвою є й економічна шкода: за даними ВООЗ, у 2018 році передчасна смерть від раку, пов’язаного з алкоголем, коштувала 4,58 млрд євро.
МАІР вперше класифікувало алкоголь як канцероген у 1988 році. На думку фахівців, алкоголь підвищує ризик розвитку як мінімум 7 видів раку, включаючи рак ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, печінки та товстої кишки.
Дослідники вважають, що алкоголь викликає рак через безліч механізмів, включаючи зміну гормонального фону, зміни в мікробіомі кишечника, а також пошкодження ДНК внаслідок окислювального стресу та метаболіту ацетальдегіду, що міститься в етанолі. Скорочення споживання алкоголю чи відмова від нього знижує ризик розвитку цих видів раку.
Згідно з доповіддю, більшість ракових захворювань пов’язана з «ризикованим» (від двох до 6 склянок або напоїв на день) та «важким» (понад шість) рівнем вживання.
Однак навіть «помірне» вживання алкоголю (менше двох склянок на день) спричинило більш ніж 100 тис. нових випадків раку у світі ы 2020 році.
Тому МАІР наполягає на таких заходах, як підвищення податків, встановлення мінімальних цін та підвищення вікового цензу для вживання алкоголю, а також обмеження кількості роздрібних магазинів, обмеження годин чи днів продажу, заборона на маркетинг алкоголю та запровадження державного контролю за продажем алкоголю.