.
У спеку ризик харчових отруєнь та кишково-шлункових інфекцій зростає в рази. Щоб запобігти таким захворюванням, варто особливо уважно дотримуватися правил гігієни та стежити за якістю продуктів.
Про це інформує «Закон і Бізнес» з посиланням на КМДА.
В Україні у 2024 році зареєстровано понад 60 тис. випадків гострих кишкових інфекцій, що на 10,4% більше, ніж у 2023-му. У 2025 році тенденція зберігається – лише за перший квартал зафіксовано понад 11 тис. випадків, зокрема на 32% більше випадків ротавірусної інфекції серед дітей.
До гострих кишкових інфекцій належать дизентерія, сальмонельоз, гастроентерит, вірусний гепатит A, харчові токсикоінфекції, черевний тиф і паратифи.
Інфікування зазвичай відбувається через вживання продуктів, які містять велику кількість збудника або його токсинів. Недуга розвивається, коли бактерія, вірус або токсин потрапляє до ротової порожнини – і найчастішою причиною цього є брудні руки.
Основні шляхи передачі:
контактно-побутовий – через брудні руки, предмети побуту, іграшки тощо;
харчовий – через заражені продукти (м’ясо, молоко, яйця, салати з майонезом, кондитерські вироби з кремом);
водний – через вживання для пиття, миття рук, фруктів та овочів води з відкритих водойм, талої води, неочищеної води з колодязів.
Від моменту попадання збудника в організм до появи симптомів захворювання може пройти від кількох годин до 7 днів.
Як уберегтися від харчового отруєння
Дотримуйтесь гігієни:
мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі;
використовуйте окремі ножі та дошки для сирих і готових продуктів;
ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою.
Зберігайте продукти правильно:
м’ясо, рибу, молоко та інші швидкопсувні продукти не можна зберігати в теплі, необхідно одразу класти їх до холодильника;
не залишайте готові страви при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години;
зберігайте продукти в закритому посуді, окремо сирі та готові;
температура в холодильнику має бути нижче +5℃;
навіть у холодильнику продукти не варто зберігати тривалий час – деякі мікроорганізми здатні розмножуватись навіть при низьких температурах.
Термічна обробка – найкращий захист:
за температури +70℃ гинуть майже всі небезпечні мікроорганізми;
добре проварюйте та прожарюйте м’ясо, рибу, птицю до готовності;
особливо ретельно готуйте м’ясний фарш, рулети, великі шматки м’яса і цілі тушки птиці;
не вживайте продукти, які мають підозрілий запах, смак або вигляд.
Обережно з водою
якщо немає доступу до бутильованої води, використовуйте воду з бюветів або колодязів – обов’язково прокип’ятіть її перед вживанням;
не використовуйте воду з відкритих водойм для миття посуду або овочів.
У разі появи симптомів кишкової інфекції (нудота, блювання, діарея, біль у животі, підвищена температура) негайно звертайтесь до сімейного лікаря, педіатра або інфекціоніста.