Закон і Бізнес


На неспівмірність посадових окладів помічників суддів звернено увагу КМУ


Натисніть на зображення, аби підписатися на телеграм-канал «ЗіБ» та знати більше про новини судової системи.

09.04.2024 14:08
3877

До Кабміну буде направлене звернення стосовно реформування оплати праці помічників суддів, аби це питання було унормоване з урахуванням специфіки патронатної служби органів системи правосуддя.


Таке рішення було ухвалене за результатами зустрічі у Верховному Суді, що відбулася 8 квітня, інформує «Закон і Бізнес».

Як відомо, з цього року запроваджено нову систему оплати праці державних службовців (постанова КМУ від 29.12.2023 №1409). Її метою було, зокрема, створення можливості залучати та утримувати на державній службі найбільш кваліфікованих фахівців. Зокрема, шляхом підвищення прозорості, передбачуваності та справедливості заробітної плати, посилення ролі сталої частини та обмеження варіативної частини (яка може змінюватися за рішенням керівника) у структурі заробітної плати на індивідуальному рівні й фонду заробітної плати кожного державного органу, зменшення та усунення розриву в оплаті праці державних службовців. Так, згідно із постановою, стала частина заробітної плати повинна становити не менш як 70%, а варіативна — не більш як 30%.

Утім, запроваджена система оплати праці не охоплює працівників державних органів, які не є державними службовцями, — працівників патронатних служб, зокрема помічників суддів. При цьому, відзначалося, що саме на помічників суддів покладено одну з найбільш важливих функцій в організаційному забезпеченні процесуальної діяльності судів. Однак гарантований державою посадовий оклад помічників суддів у структурі оплати праці неспівмірний із посадовими окладами державних службовців апарату суду.

Під час зустрічі обговорені можливі шляхи вдосконалення регулювання оплати праці помічників суддів, формування єдиних підходів та визначення стандартів оплати праці державних службовців і працівників патронатної служби в системі правосуддя.

До участі в обговоренні долучилися члени робочої групи з основних принципів судового менеджменту ВС, керівництво апарату ВС, керівник апарату Вищого антикорупційного суду, керівники секретаріатів Конституційного Суду, Вищої ради правосуддя, т.в.о. голови Державної судової адміністрації, член Ради суддів України та інші зацікавлені особи.

Її учасники дійшли згоди щодо необхідності посилення ролі сталої частини й обмеження варіативної частини заробітної плати помічників суддів, а також зменшення та усунення розриву в оплаті праці порівняно з іншими працівниками апарату судів.

Закон і Бізнес