Закон і Бізнес


В Україні може з’явитись Спеціалізована економічна прокуратура


.

18.03.2024 15:35
944

Зареєстровано законопроект про Спеціалізовану економічну прокуратуру №11087. Що це за ідея і чому вона взагалі з’явилася, пояснив нардеп.


Про це інформує «Закон і Бізнес» з посиланням на Телеграм-канал народного депутата Ярослава Железняка.

Нардеп зазначив, що СЕП має стати відокремленим автономним підрозділом, який буде здійснювати процесуальний нагляд у кримінальних провадженнях БЕБ. Простіше кажучи, слідкувати за тим, щоб робота БЕБ дотримувалася закону та прав легального бізнесу.

Важливо, що ідея створення СЕП – не про створення нового органу. Адже в Офісі Генпрокурора вже зараз є управління, яке цим займається. Там працює 43 прокурори та 5 адміністративних співробітників.

Ще 108 працівників працюють у відповідних відділах обласних прокуратур. При чому більше половини з них працюють в регіонах, де навіть немає територіальних управлінь БЕБ, за якими здійснювати нагляд.

«В принципі про (не)ефективність нагляду все зрозуміло. Тим паче, що зараз бізнес, експерти та міжнародники наполягають на перезавантаженні БЕБ через його неефективну роботу та відверту шкоду», - пише Я.Железняк.

Також нардеп наголошує, що СЕП – це не новий додатковий орган. СЕП дозволить реорганізувати вже наявні відділи прокуратури в незалежний від політичного впливу підрозділ.

Тобто ідея, за словами нардепа, полягає в тому, що набрати через конкурс справді ефективних людей (з тих, хто вже працює і нових, бо є підозра, що не всі поточні співробітники, дипломатично кажучи, відповідають стандартам доброчесності) і зробити так, щоб прокуратура в економічних кейсах реально працювала в інтересах легального бізнесу.

Закон і Бізнес