Закон і Бізнес


СБУ знайшла у голови ВККС Ігнатова російське громадянство – джерело у ВККС


Натисніть на зображення, аби підписатися на телеграм-канал «ЗіБ» та знати більше про новини судової системи.

21.12.2023 12:03
3779

Вища кваліфікаційна комісія суддів отримала лист від Служби безпеки України, в якому йдеться, що нинішній голова ВККС Роман Ігнатов має російське громадянство.


Інформацію про надходження такого листа підтвердили джерела ZN.UA у ВККС та Вищій раді правосуддя, інформує «Закон і Бізнес».

Як зазначає видання, наразі у ВККС проходять активні консультації, що робити в цій ситуації, а сам Р.Ігнатов готує брифінг.

Зазначимо, повідомлення про наявність у Р.Ігнатова паспорта рф почали активно ширитися ще у червні нинішнього року. Тоді в одному з інтерв’ю він заперечив ці чутки. Р.Ігнатов розповів, що дійсно на початку та середині 1990-х років навчався і працював у росії, проте мав лише паспорт громадянина СРСР, який отримав ще в 16 років. За його словами, в документі не було відміток про вступ у громадянство іншої країни. Натомість громадянство України підтверджено у липні 1996 року, після повернення до рідного Луганська. Р.Ігнатов наголосив, що з того часу проходив безліч ретельних перевірок перед призначенням на роботу в прокуратуру та суди. Зокрема останніми були перевірки конкурсної комісією з відбору членів ВККС та ВРП, яка фіналізувала відбір.

Як відомо, 1.06.2023 ВРП призначила 16 нових членів ВККС. Новий склад розпочав низку процедур, зокрема кваліфікаційне оцінювання, конкурс до апеляційних судів і конкурс до судів першої інстанції.

Водночас «Фундація DEJURE» висловлювала сумніви щодо доброчесності двох новообраних членів: судді у відставці Володимира Луганського та екс-судді Людмили Волкової. Але до Р.Ігнатова питання були відсутні.

За інформацією ZN.UA, щодо 64 кандидатів на члени ВККС конкурсна комісія робила запити до контррозвідки СБУ. Також ВРП зверталася для перевірки усіх 32 кандидатів-фіналістів у інші правоохоронні органи.

Крім того, за даними «ЗіБ», на адресу ВККС надійшов лист Служби зовнішньої розвідки, яким підтверджено дані СБУ і надані паспорта рф Р.Ігнатова

Закон і Бізнес