Закон і Бізнес


За спалення святих книг у Данії саджатимуть


У відповідь на спалення Корану в Данії по всьому мусульманському світу пройшли акції протесту.

08.12.2023 17:19
929

У Данії заборонили «неналежне поводження» з релігійними текстами. Новий закон, хоч і стосується всіх релігійних книг, включаючи Біблію і Тору, насправді, головним чином, має на увазі Коран.


Тим, хто проігнорує новий закон, який неофіційно називають Koranloven («Закон Корану»), загрожуватиме штраф або тюремне ув'язнення на строк до двох років, повідомляє «Закон і Бізнес» з посиланням на Бі-Бі-Сі.

Закон приймався непросто і супроводжувався запеклими дебатами у данському парламенті. Думки законодавців розділилися: 94 «за», 77 «проти».

Прихильники нового закону говорили, що кілька політичних акцій, на яких спалювали Коран перед посольствами мусульманських країн, ускладнили відносини Данії із мусульманським світом та підвищили небезпеку терактів у країні.

У липні цього року міністр закордонних справ Данії Ларс Локке Расмуссен сказав в ефірі DR, що уряд збирається «вивчити можливість втручання [у політичні акції] в особливих ситуаціях, коли, наприклад, зазнає образ інші країни, культури і релігії, і коли це може привести до серйозних негативних наслідків для Данії».

І негативні наслідки не змусили на себе чекати. Наприкінці липня близько тисячі протестувальників спробували пройти маршем до посольства Данії в укріпленій зеленій зоні Багдаду. Данії довелося навіть посилити на якийсь час прикордонний контроль, хоча все повернулося до норми вже до кінця серпня.

Проте «епідемія» спалення релігійних та державних символів не припинилася. За даними данської поліції, з 21 липня по 24 жовтня цього року в Данії було зафіксовано 483 спалення книг чи прапорів.

Уряд Данії вніс законопроект 1 вересня цього року, і він одразу викликав чимало протестів. Так, понад 500 датських художників, письменників, карикатуристів, акторів та журналістів підписали петицію з вимогою відкликання законопроекту. У ньому вони побачили «замах на мистецтво, політичне самовираження та свободу друку», а також на «вільне та демократичне суспільство».

Справа скінчилася тим, що в текст були внесені поправки: спочатку пропонувалося запровадити кримінальне покарання за неналежне поводження з будь-якими об’єктами, які мають важливе релігійне значення. В остаточному варіанті закон поширили лише на релігійні тексти.

Закон і Бізнес