Закон і Бізнес


Шахрайські кол-центри підведуть під нові статті КК — проект


Автори проекту вважають, що під нові статті буде легше підвести дії шахраїв-комунікаторів.

30.10.2023 10:44
2358

Із появою безготівкових розрахунків серед шахраїв набули неабиякої популярності схеми заволодіння грошима довірливих громадян. Утім статистика розкриття подібних злочинів — невтішна.


Аби правоохоронцям було простіше доводити склад такого злочину, група нардепів зареєструвала проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за електронно-комунікаційне шахрайство» (№10190), повідомляє «Закон і Бізнес».

Документом пропонується в окремих трьох статтях встановити нові склади злочину, пов’язані з електронно-комунікаційним шахрайством.

Так, під санкцію нової ст.1901 КК потрапить протиправне збирання, зберігання, обробка та використання персональних даних, інформації, яка містить банківську таємницю, включно із реквізитами платіжної картки та її коду авторизації. Щоправда, слідству доведеться ще довести корисливий мотив таких дій, аби шахраєві загрожувало від 3 до 8 років тюрми. В умовах воєнного стану, а також для дій у складі організованих груп покарання збільшується — від 7 до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Аналогічне покарання передбачене за створення шахрайського «кол-центру», керівництво ним або його структурними частинами (ст.2554 КК). А за сам факт участі в такій організації загрожує від 5 до 10 років (під час дії воєнного стану — до 13 років) тюрми з конфіскацією.

Тут слідство може розраховувати на допомогу від самих членів такої шахрайської групи, які задля уникнення покарання добровільно повідомлять про існування такої організації та активно сприятимуть викриттю інших членів «кол-центру».

Певну насторогу викликає нова ст.2555 КК, якою як злочин визначається, зокрема, «надання послуг електронно-комунікаційній шахрайській організації, надання інформації про таку організацію з метою залучення осіб до участі в ній». В умовах воєнного стану за це загрожуватиме від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без.

Залишимо осторонь нелогічність санкції, яка за такі саме дії в мирний час передбачає від 3 до 5 років, але виключно з конфіскацією майна. Тут більше питань до диспозиції, оскільки за формального підходу навіть підключення шахраїв до Інтернету вже можна вважати «наданням послуг». Так само розміщення оголошення про добір персоналу на порталі вакансій слідчий може тлумачити як «надання інформації... з метою залучення».

Як наслідок, це уможливить проведення слідчих дій не тільки стосовно осіб, які вчиняли шахрайство, а й щодо суб’єктів підприємництва, які гадки не мали, хто користується їхніми послугами.

Закон і Бізнес