Закон і Бізнес


Найбільший податок стягуватимуть з туристів в Амстердамі


Вулиці в центрі Амстердама, як, наприклад, Калверстраат, — досить вузькі, а тому виглядають особливо багатолюдними.

07.10.2023 13:55
1273

З погляду економіки, гості — це джерело прибутків для бізнесу. Але в багатьох європейських туристичних центрах готові перекрити його заради спокою мешканців та збереження пам’яток архітектури.


Так, з наступного року в Амстердамі майже в 1,5 раза збільшать туристичний податок: за середньої ціни готельного номера в 175 євро він становитиме 21,80 євро за ніч на людину, повідомляє «Закон і Бізнес».

Зросте й податок для круїзних пасажирів, які ночують на своєму теплоході, а не в готелі — з 8 до 11 євро за відвідувача.

Як повідомляв «ЗіБ», найдорожчим, з погляду оподаткування, Амстердам став ще 2020 року, коли було введено додатковий туристичний збір за ночівлю в готелі.

Таким чином мерія розраховує боротися з наслідками надмірного туризму, а також зробити місто зручнішим для місцевих жителів, оскільки гроші підуть на підтримку чистоти вулиць та утримання інфраструктури.

Цього року в Амстердамі зареєстрували 20 млн туристів, багато з яких провели у місті лише один день. Тому в уряді розглядають можливість у майбутньому запровадити плату для одноденних туристів, аналогічну тій, що планується справляти у Венеції.

З надмірними потоками туристів борються інші європейські міста. Наприклад, у центрі та на пляжах Гааги (Нідерланди) у 5 разів підвищать вартість паркування для туристів, а найстаріший національний парк Європи Пор-Кро у Франції обмежить кількість відвідувачів.

Закон і Бізнес