Закон і Бізнес


Виконавчий директор IBA Марк Елліс:

«Українські адвокати зіткнулися з незвіданою цариною»


Марк Елліс: Україна вкрай зацікавлена в тому, щоб продемонструвати, що її судові процеси є справедливими.

19.10.2023 10:43
ВАЛЕНТИН БОГУНОВ, спеціально для «Закон і Бізнес»
17774
17774

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну правнича спільнота усього світу засудила незаконні дії країни-агресора. Міжнародна асоціація юристів (International Bar Association) відкрила програми допомоги Україні, розпочала пошук способів притягнення до відповідальності воєнних злочинців та шляхів компенсації збитків. Діяльність IBA за цим напрямом очолив виконавчий директор Марк Елліс, який наприкінці літа перебував в Києві з робочим візитом. Ми скористалося можливістю поставити кілька запитань про роботу в Києві та наявні проблеми.


- Пане Еллісе, це було трете відвідування України за рік. Напевно, Ви вже сформували якесь ставлення про нашу країну та українців. Що найбільше впадає в око, можливо, вражає чи дивує?

- З початку повномасштабного вторгнення я відвідав Україну тричі. У попередні роки я кілька разів був в Україні після розпаду Радянського Союзу. Мої останні візити були зосереджені на встановленні домовленостей з українськими державними установами, щоб IBA могла надавати ефективну і значущу підтримку Україні. Я не перестаю бути враженим силою, добротою та наполегливістю українського народу. IBA і надалі буде солідарна з українцями та підтримуватиме Україну.

- Після 24 лютого 2022 року всі мають зважати на «український аспект» у своїй діяльності. Як змістилися акценти роботи IBA? Що сьогодні на порядку денному?

- Як організація, що перебуває на передовій фронту просування та захисту верховенства права та міжнародного правосуддя, IBA має обов'язок підтримувати Україну, її правничу професію, інституції, інфраструктуру та громадян у цей складний час.

Після вторгнення Росії в Україну ми швидко сформували позицію відповіді Асоціації на кризу та розробили план надання допомоги Україні.

IBA діє в кількох напрямах, щоб підтримати Україну та забезпечити притягнення винних до відповідальності за воєнні злочини та інші міжнародні злочини, включаючи злочин агресії.

Так, Асоціація підписала меморандум про взаєморозуміння з Генеральним прокурором України Андрієм Костіним, а також меморандум з Міністерством юстиції України та Координаційним центром з надання правової допомоги, який визначає умови підтримки надання безоплатної правової допомоги.

З метою вдосконалення законодавчої бази для забезпечення належного захисту у справах, пов'язаних з військовими злочинами, розроблено Меморандум про взаєморозуміння між IBA та Міністерством оборони України. Ми також допомагаємо Міноборони у кількох арбітражних та медіаційних справах щодо певних постачальників у Європі та інших країнах.

Крім того, IBA надає значну гуманітарну та технічну підтримку Асоціації правників України та Національній асоціації адвокатів України.

З Національною школою суддів України було підписано Меморандум про взаєморозуміння, і ми погодилися надавати підтримку НШСУ в її прагненні забезпечити ефективні судові процедури у справах, пов'язаних з розслідуванням воєнних злочинів на національному рівні.

Комітет з сімейного права Міжнародної асоціації юристів надає правову оцінку Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини щодо статусу дітей в окремих європейських країнах. І незабаром буде підписано новий меморандум з українським омбудсменом.

Крім того, глобальна мережа юристів IBA пропонує підтримку Україні, надаючи консультації pro bono у різних сферах, включаючи антимонопольне право, захист довкілля, воєнні злочини та повернення активів. Нарешті, IBA зосередила увагу на питаннях про Україну під час своїх щорічних конференцій у 2022 та 2023 роках, у тому числі шляхом запрошення Президента Зеленського виступити перед нашими делегатами.

- Злочини проти людяності, воєнні злочини і злочини агресії має розслідувати Міжнародний кримінальний суд. Але у Росії не визнають його юрисдикції. Україна, хоча і підписала Римський статут у 2000 році, досі не ратифікувала його. Тож, чи існують реальні способи покарання керівництва РФ за розв’язання війни? Можете оцінити перспективи?

- Україна не є учасницею Римського Статуту МКС, але подала дві заяви про визнання юрисдикції Суду щодо злочинів, скоєних на її території з 21 листопада 2013 року. Для воєнних злочинів і злочинів проти людяності достатньо, щоб держава, на території якої було скоєно злочин, ратифікувала Статут або визнала юрисдикцію Суду. Однак, реалізація юрисдикції Суду щодо злочину агресії залежить від додаткових умов: і держава, на території якої вчинено акт агресії, і держава, громадяни якої є вчиняли акти агресії, повинні бути учасниками Статуту, а також повинні ратифікувати поправку до Статуту, що стосується злочину агресії. Оскільки Росія та Україна цього не зробили, МКС не має юрисдикції щодо акту агресії, вчиненого громадянами Росії в Україні.

Наразі тривають політичні та юридичні заходи, спрямовані на створення трибуналу, який би зміг заповнити цю прогалину. Цілком ймовірно, що поряд з Міжнародним кримінальним судом буде створено Міжнародний трибунал щодо злочину агресії.

Однак, дозвольте мені сказати наступне: зі спеціальним трибуналом щодо злочину агресії чи без нього, арешт і капітуляція Путіна не відбудуться найближчим часом - з огляду на його міцну позицію при владі. Однак я завжди говорив, що міжнародне правосуддя «грає в довгу». Історія показує, що лідери держав, звинувачені у жорстоких злочинах, врешті-решт постають перед правосуддям. Ордер на арешт обходиться Путіну дуже дорого. Він ставить його в один ряд з колишніми главами держав, які стали воєнними злочинцями, такими як Слободан Мілошевич, Чарльз Тейлор, Муаммар Каддафі і Омар аль-Башир. Від цього ордеру на арешт немає вороття. На сторінках історії «воєнний злочинець» буде останнім статусом Путіна. Ордер на арешт Путіна також обмежить його пересування, оскільки він ризикує бути заарештованим і переданим МКС щоразу, коли він ступить на землю за межами Росії. 123 держави-учасниці Римського статуту МКС зобов'язані виконувати ордер. Більше того, Суд може звернутися з проханням надати допомогу на основі спеціальної домовленості до будь-якої держави, що не є учасницею МКС. Нарешті, для міжнародної спільноти ордер на арешт підтверджує, що правосуддя і відповідальність є фундаментальними принципами світового правопорядку, які варто підтримувати. Ордер на арешт є важливою віхою на шляху до притягнення Путіна до відповідальності за злочини проти людяності.

Крім того, ордер посилює принцип, що незалежно від їхнього впливу, рангу чи посади, навіть найвпливовіші особи повинні і можуть бути притягнуті до відповідальності.

- Для збору доказів міжнародних злочинів IBA створила додаток eyeWitness to Atrocities. У 2022 році Асоціація запустила його україномовну версію. Розкажіть про практичне значення і функціонал цього додатку. Чи можуть українські адвокати долучитися до документування воєнних злочинів?

- Від початку війни українські правничі організації та Офіс Генпрокурора заохочують використання заснованого IBA додатку eyeWitness to Atrocities, який використовується для збору перевірених документальних доказів воєнних злочинів у спосіб, що відповідає міжнародним правовим стандартам.

Головною особливістю програми є те, що вона збирає докази - за допомогою фотографій і відео - таким чином, щоб захистити їх від маніпуляцій, надсилає їх командам в eyeWitness, а потім ці докази зберігаються міжнародною компанією LexisNexis. Після зберігання фотографії та відео можуть бути використані в суді як достовірні та надійні докази.

На сьогоднішній день отримано понад 32 тисячі зображень і відеоматеріалів, кілька з яких передано до Міжнародної слідчої комісії ООН з розслідування подій в Україні, створеної за мандатом ООН.

- Чи відслідковує IBA ті проблеми адвокатури, що загострилися в Україні під час війни? ЗМІ постійно публікують факти порушення гарантій адвокатської діяльності правоохоронними органами: ототожнення адвоката з клієнтом, порушення адвокатської таємниці, ігнорування вимог закону під час обшуків у адвокатів, вчинення тиску аж до побиття. Як реагувати на це, якщо держава не має бажання карати порушників? До того ж, проблема ускладнена тим, що українське суспільство не сприймає роботу адвоката із захисту воєнних злочинців і їх посібників (колаборантів). Громадяни не розуміють, як можна надавати правничу допомогу тим, хто вбиває мирних людей та руйнує житло. Можливо, в умовах війни варто все ж переглянути правові стандарти захисту у бік спрощення?

- У зверненні до делегатів IBA в жовтні 2022 року президент Зеленський заявив: «...адвокати поставлять крапку в цій війні - після військових, після політиків. Саме адвокати. Ті, хто забезпечить притягнення до відповідальності всіх винних у терорі та відшкодування всіх завданих Росією збитків - за рахунок активів самої держави-агресора».

Після того, як перші судові процеси над полоненими російськими військовими привернули велику увагу громадськості, українські адвокати зіткнулися з незвіданою цариною міжнародних кримінальних процесів.

Важливо розуміти, що захист права на справедливий суд - це не лише забезпечення того, щоб процеси захищали фундаментальні права особи. Це також забезпечення сприйняття світом кримінально-правової системи України як чесної та справедливої. Україна вкрай зацікавлена в тому, щоб продемонструвати, що її судові процеси є справедливими. Це стане частиною української спадщини. Відсутність справедливого судочинства підірве верховенство права та поставить під загрозу підтримку України з боку міжнародного співтовариства.

Меседж має бути таким: «Без справедливості в цих судових процесах ми нічим не кращі, ніж Росія».

Місія IBA полягає у просуванні та захисті правників, асоціацій адвокатів та верховенства права в усьому світі. У Празі 2005 року Рада IBA прийняла Резолюцію про верховенство права, в якій затвердила фундаментальні принципи того, що ми розуміємо під верховенством права:

- незалежна, неупереджена судова система;

- презумпція невинуватості;

- право на справедливий і публічний судовий розгляд упродовж розумного строку;

- раціональний та пропорційний підхід до покарання;

- сильна та незалежна юридична професія;

- суворий захист конфіденційного спілкування між адвокатом і клієнтом;

- рівність усіх перед законом.

- А чи мають змінюватися критерії ефективного судочинства у справах про воєнні злочини? Навесні цього року IBA підписала меморандум з Національною школою суддів України. З чого мають виходити українські судді під час дії воєнного стану?

- Я вражений відданістю Національної школи суддів України  справі забезпечення справедливого судочинства на національному рівні. Я є членом Міжнародної консультативної ради НШСУ, тому я продовжую надавати допомогу НШСУ у підготовці українських суддів з питань забезпечення ефективного та справедливого судочинства в Україні.

- Також Ви співпрацюєте з Національною асоціацією адвокатів України. Які напрями вбачаєте пріоритетними? Що вирішували під час останнього візиту?

- Коли почалася війна, IBA та Національна асоціація адвокатів України  у партнерстві провели серію онлайн-семінарів, щоб забезпечити адвокатів необхідними інструментами для орієнтації в складних процесах щодо воєнних злочинів на національному рівні.

Основна мета нашої ініціативи – отримання українськими адвокатами, які працюють над цими складними процесами, кращого розуміння міжнародного права щодо судових процесів у справах про воєнні злочини. Це дуже важливо для підтримання довіри до зусиль України, спрямованих на забезпечення правосуддя для осіб, обвинувачених у кричущих кримінальних злочинах.

Нещодавно IBA надала фінансову допомогу НААУ для посилення її зусиль з підтримки своїх членів (і громадян загалом) у ці надзвичайно складні часи. Допомога включала забезпечення підтримки адвокатів на окупованих територіях.

- Чи вдалося вам зробити все заплановане в Києві? Що плануєте на майбутнє?

- Так, під час мого тижневого візиту я провів дуже багато зустрічей. Кожен візит був зосереджений на розвитку наших попередніх домовленостей та забезпеченні того, щоб IBA надавала допомогу, яка була обіцяна. Під час майбутніх візитів ми робитимемо те саме, а також оцінюватимемо, чи існують інші сфери, де IBA може бути корисною. Ми залишаємося непохитними в забезпеченні допомоги Україні під час цієї неспровокованої нею війни.

Закон і Бізнес