Закон і Бізнес


Виробники оплачуватимуть збирання упаковки їх товарів — проект КМУ


В Уряді розраховують, що весь процес роздільного збирання, сортування та переробки упаковки перейде у приватні руки.

25.09.2023 11:46
982

Вся територія країни має бути покрита системами роздільного збирання упаковки. А виробники продукції повинні зареєструватися в реєстрі та відраховувати кошти на рециклінг упаковки, яку вони ввели в обіг.


Такою є одна із цілей урядового законопроекту «Про упаковку та відходи упаковки» (№10066), повідомляє «Закон і Бізнес».

Визначаючи поняття «упаковки», вказується, що такою є продукція з будь-якого матеріалу, що використовується для зберігання, захисту, переміщення, доставки та викладення товару, що надходить від виробника до споживача. Водночас, споживачем упаковки вважається фізична або юридична особа, яка позбувається упаковки товару після його використання або має такий намір.

Проект закону застерігає за споживачем право знати про те, як вони можуть сприяти повторному використанню, відновленню та рециклінгу упаковки чи її відходів. Натомість, будуть зобов’язані передавати упаковку до місць її приймання та роздільного збирання. Між іншим, навіть фантик від цукерки — теж упаковка, яку слід правильно утилізувати.

Упаковку із надмірним вмістом важких металів взагалі заборонять вводити в обіг. Утім, Кабмін зможе встановлювати винятки з такої вимоги.

Найбільше клопоту матимуть виробники продукції, що використовують упаковку. Вони будуть зобов’язані не тільки правильно маркувати та вести окремий облік упаковки, що введена в обігу, а ще й укласти договори з організаціями, які опікуватимуться подальшою долею такої упаковки. В таких договорах будуть передбачені членські внески, що підуть на плату за роздільне збирання, переробку чи утилізацію упаковки.

Відповідно, всі додаткові витрати, включно із інформаційно-просвітницькими (які теж перекладаються на виробника) у кінцевому рахунку оплатить споживач — у ціні товару. Звісно, якщо це буде якась пляшка, споживач, можливо, ще й заробить на її поверненні, але не більше, ніж сам і сплатить у вигляді «депозиту» при придбанні товару.

Аби виробники не ухилялися від обов’язку звітувати та оплачувати через ОРВВ роботу збирачів відходів, в проекті передбачені штрафи за порушення його вимог — від 5 до 20 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 340 тис. грн). Їх накладатиме Державна екологічна інспекція.

Закон і Бізнес