Закон і Бізнес


Попри війну, корупція лишається у багатьох сферах суспільного життя — Голова ВС


Натисність на зображення, аби підписатися на телеграм-канал «ЗіБ» та знати більше про новини судової системи.

06.09.2023 10:42
1170

Немає жодних сумнівів у доцільності створення та ефективності роботи Вищого антикорупційного суду. Сьогодні він є повноцінною і невіддільною частиною системи судоустрою України.


На цьому наголосив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час конференції «4 роки ВАКС: досягнення і виклики», інформує «Закон і Бізнес».

Він зазначив, що на тлі загрози втрати нашою державою суверенітету та незалежності були сподівання на те, що суспільство й держава зміняться, почнуть жити по-новому. Як наслідок, в антикорупційних органів майже не буде роботи. Однак цього, на жаль, не сталося і корупція лишається в багатьох сферах суспільного життя.

Разом із тим ВАКС продовжує ефективно здійснювати надані йому повноваження. Тож навіть у такі складні часи судовій системі під силу впоратись із цим викликом.

Очільник ВС також нагадав, що у 2019 році в Касаційному кримінальному суді було сформовано окрему судову палату, визначено її антикорупційну спеціалізацію і таким чином завершено формування антикорупційної судової вертикалі.

При цьому С.Кравченко звернув увагу на те, що ВАКС підсудні справи, досудове розслідування в яких здійснює Національне антикорупційне бюро України. Водночас спеціалізована судова палата ККС розглядає кримінальні провадження щодо всіх корупційних кримінальних правопорушень, відповідальність за які передбачена КК. Це дає змогу напрацьовувати якісно нові підходи до формування практики.  

Він додав, що ВС переглядає рішення ВАКС у нових категоріях справ, зокрема щодо спеціальної конфіскації та конфіскації активів. При цьому законодавство не передбачає можливості касаційного оскарження рішень у справах про адміністративні правопорушення, у тому числі корупційні. Врегулювання цього питання матиме позитивний вплив на формування єдності судової практики у згаданій категорії проваджень.

Підсумовуючи, С.Кравченко акцентував на тому, що попри всі виклики та складнощі надважливим завданням усіх суддів України є забезпечення здійснення правосуддя з урахуванням найвищих стандартів, щоб кожне судове рішення, ухвалене ними, в усьому світі сприймалося як справедливе.

Закон і Бізнес