Закон і Бізнес


Два дні без мораторію: чи можливе стягнення на предмет іпотеки — ВС


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал «ЗіБ». Для цього натисність на зображення.

26.06.2023 15:31
2665

Звернення стягнення на предмет іпотеки відповідно до іпотечного застереження за існування відповідних обставин у період, коли не діяв закон про мораторій, є правомірним.


Такий висновок зробила об’єднана палата Касаційного цивільного суду, залишаючи в силі рішення суду першої інстанції у справі №718/1816/21, повідомляє «Закон і Бізнес».

ОП КЦС зазначила, що протягом 21 та 22 квітня 2021 року закон «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» не діяв. Адже прийняті 13.04.2021 Верховного Радою закони №№1381-IX та 1382-IX були опубліковані 22.04.2021 та набрали чинності наступного дня.

У цій справі іпотекодержатель, звертаючись до державного реєстратора з метою позасудового врегулювання спору, повинен був керуватися тією правовою нормою, сформульованою в законі, яка була чинною на момент вчинення реєстратором відповідної дії. Й за умови дотримання вимог позасудового звернення стягнення на предмет іпотеки, рішення державного реєстратора про реєстрацію права власності на предмет іпотеки за іпотекодержателем є правомірним та не підлягає скасуванню судом.

ОП КЦС не погодилася із тлумаченням п.6 ст.3 ЦК про те, що дії іпотекодержателя з примусової реалізації предмета іпотеки у період, коли не діяв закон про мораторій, вчинені з порушенням принципу справедливості, розумності та добросовісності. Адже подібне тлумачення є несумісним із призначенням інституту забезпечення виконання зобов’язань і суперечить принципам розумності, справедливості та рівності сторін.

Водночас, обмеження іпотекодержателя у такому праві, з урахуванням існування усіх необхідних для цього умов, є неправомірним та призводитиме до надання переваги одному із учасників спірних правовідносин та порушення принципу рівності сторін у цивільних відносинах.

Тож ОП КЦС дійшла висновку, що звернення стягнення на предмет іпотеки відповідно до іпотечного застереження за існування відповідних обставин, зокрема невиконання позичальником зобов’язань за кредитним договором, дотримання процедури примусового звернення стягнення на предмет іпотеки у позасудовому порядку у період, коли не діяв закон про мораторій (21 та 22 квітня 2021 року) не свідчить про порушення іпотекодержателем принципів справедливості, добросовісності та розумності.

З огляду на це ОП КЦС констатувала відсутність підстав для відступу від правового висновку, викладеного у постанові КЦС від 15.06.2022 у справі №354/467/16-ц, щодо правомірності передачі предмета іпотеки для реалізації 21.04.2021, коли втратив чинність закон «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті».

Закон і Бізнес