Закон і Бізнес


За відмову в купівлі валюти обмінник покарають гривнею — проект


Якщо банк чи обмінник відмовить у прийомі «старих» або трохи потертих доларів, слід викликати поліцію для складання протоколу.

21.06.2023 12:11
1298

Останнім часом почастішали відмови банків у проведенні готівкових валютних операцій під приводом «зношеності» банкнот чи стягнення за це значних комісійних. А це підриває авторитет влади у воєнний час.


Аби такі дії банків та фінансових установ більше не позначалися на фінансовій безпеці населення, велика група нардепів підписалися під проектом «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо адміністративної відповідальності за незаконні відмову або обмеження у здійсненні готівкових валютних операцій» (№9404), повідомляє «Закон і Бізнес».

Авторів проекту не на жарт обурили повідомлення про те, що обмінники вимагають з громадян шалені комісійні, відшуковуючи на банкнотах іноземних валют якійсь вади. Хоча, згідно з п.32 постанови НБУ від 02.01.2019 №1 банкам заборонено встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти, так само як і відмовляти у прийомі готівки, яка має допустимі вади, як-от:

локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості;

відбитки штампів/ печаток, написи, уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм2;

плями, загальна кількість яких не перевищує 3 штук діаметром до 5 мм кожна;

надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує 3 штук довжиною до 3 мм кожний;

отвори та проколи, загальна кількість яких не перевищує 4 штук діаметром не більше 1 мм кожний.

Тому пропонується доповнити новою частиною ст.1621 КпАП і передбачити відповідальність для посадових осіб уповноважених установ у випадку незаконної відмови або встановлення незаконних обмежень у здійсненні операцій з купівлі у фізичних осіб готівкової іноземної валюти. Санкцію за дане правопорушення пропонується встановити у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500—17000 грн.).

Право складати протоколи за новою частиною ст.1621 КпАП отримають не представники регулятора, а уповноважені особи органів Національної поліції.

Як повідомляв «ЗіБ», Нацбанк теж відреагував на цю проблему: під час зустрічі із представниками банків та небанківських фінансових установ повідомив про посилений контроль за валютними готівковими операціями та пригрозив належними заходами впливу — аж до зупинення можливості здійснення окремих видів валютних операцій.

Закон і Бізнес