Закон і Бізнес


Кримські судді вивчали КПК в режимі онлайн


15.04.2013 16:52
1391

12 квітня 2013 року судді апеляційного та місцевих загальних судів Автономної республіки Крим взяли участь у відкритому семінарі у режимі відеоконференції, на якому судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ розглянули особливості застосування окремих норм КПК.


Як повідомили "ЗіБ" у прес-службі Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, цього ж дня відбувся і семінар Національної школи суддів України на тему «Практика застосування норм КПК України».  Обидва заходи проходили у приміщенні апеляційного суду АРК.

Загалом у заходах взяли участь  близько 50 суддів загальної юрисдикції. Зокрема, заступник Голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Віктор Скляров, секретар спеціалізованої судової палати апеляційного суду Сергій Погребняк та секретар судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Юрій Трясун, судді апеляційного суду,  а також представники 24 місцевих загальних судів автономії.

Семінар у режимі відеоконференції відкрив виконуючий обов’язки Голови ВСС Станіслав Міщенко, який привітав усіх присутніх та звернув увагу  на важливість вивчення  інформаційних листів Вищого спецсуду.

Суддя судової палати у кримінальних справах ВСС Наталія Марчук у своїй доповіді розповіла про загальні вимоги до проведення слідчих (розшукових) дій, передбачених статтею 223 КПК. На думку доповідача, судді мають знати як оцінювати результати проведення слідчих дій з точки зору допустимого чи не допустимого доказу.

Про обставини, що враховуються при залученні експерта, доповів суддя судової палати у кримінальних справах ВСС  Станіслав Кравченко. Особливу увагу він звернув на підстави та порядок проведення експертизи. Окремо було вказано на  існування чіткого переліку питань, які повинні бути в поданні аби те чи інше питання вирішив слідчий суддя чи суд.

 «Я вважаю, що такий метод спілкування із суддями Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ є правильним. Він дає можливість суддям автономії,  використовуючи технічні можливості, спілкуватися із суддями вищої інстанції. Питання, які сьогодні були розглянуті, є суттєвими та актуальними для використання у подальшій роботи», - зауважив секретар судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду АРК Юрій Трясун.

Того ж дня також відбувся семінар для суддів місцевих загальних судів на тему: «Практика застосування норм Кримінального процесуального кодексу України», який проводився згідно графіку національної школи суддів України. По завершенню семінару, директор Севастопольського регіонального відділення НШСУ Анатолій Омельченко вручив  усім учасникам заходу сертифікати Національної школи суддів України.