Закон і Бізнес


На час війни ні судді, ні учасники справи можуть не приходити в суд — проект


У Мін’юсті запевняють, що «більшість заінтересованих осіб» підтримали ідею здійснення судочинства в режимі відеоконференції.

13.03.2023 10:28
2613

В умовах воєнного часу, коли особиста участь особи в судовому засіданні часто стає небезпечною для її життя, необхідне подальше розширення можливостей дистанційного розгляду справ.


Так в Мін’юсті обґрунтували проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо цифровізації судочинства та удосконалення наказного провадження у цивільному судочинстві» (№9090), повідомляє «Закон і Бізнес».

Він передбачає внесення змін до Цивільного і Господарського процесуальних кодексів, Кодексу адміністративного судочинства, які уможливлять дистанційне судочинство в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням суддею власних технічних засобів. Так само дистанційно приводитимуть до присяги свідка, перекладача, експертів.

Протокол судового засідання вестимуть в електронній формі, а у разі об’єктивної неможливості здійснення фіксування технічними засобами, секретар робитиме це письмово, а суддя — за допомогою власних технічних засобів. При цьому складання і підписання судових рішень, відбуватиметься лише в електронній формі з використанням електронного підпису.

Також передбачається уможливити проведення зборів кредиторів (комітету кредиторів) у режимі відеоконференції в процедурі банкрутства.

Крім того, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, в сумі, що не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, то вона розглядатиметься у наказному провадженні. Щоправда, застережено, що це не може застосовуватися до договорів про надання житлово-комунальних послуг, електронних комунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення.

Закон і Бізнес