Закон і Бізнес


Проблеми легпрому озвучили в Мінекономіки


.

03.03.2023 13:50
1387

Найбільшими проблемами для галузі легкої промисловості є неможливість планувати роботу для держзамовлення, завищені митні платежі через індикативні ціни на митниці та різні умови для компаній, проблемні питання щодо постачання за державним замовленням та нерівні умови у порівнянні з іноземними виробниками.


Підприємці поскаржилися на них під час наради у Міністерстві економіки.

Також податкова виставляє штрафні санкції за неповернення валютної виручки ЗЕД, експортерам готової продукції. Основною причиною таких порушень норм валютного нагляду в галузі легкої промисловості є неможливість завершити виконання договорів постачання, укладених до 24 лютого 2022р. з резидентами РФ та РБ через законодавчу заборону здійснювати таку діяльність.

«Треба удосконалити умови роботи підприємств легкої промисловості таким чином, щоб підприємства працювали в однакових умовах. Міністерство економіки України знає про існування проблеми з індикативними цінами на митниці і найближчим часом ми організуємо зустріч бізнесу і митників, щоб виробити механізми більш оперативного реагування на зміни світових цін на сировину», - заявила Перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Крім іншого було обговорено питання бронювання співробітників підприємств легпрому. Для них найбільш оптимальним є шлях бронювання, як підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Підприємствам було запропоновано звернутися до Міністерства економіки задля бронювання працівників згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 №76.

Закон і Бізнес