Закон і Бізнес


Приватних виконавців зобов’яжуть шукати собі заміну — проект


Знаходження приватного виконавця в офісі контролюватимуть як РПВУ, так і Мін’юст.

23.09.2022 10:37
2189

Передбачений чинним законодавством порядок зупинення діяльності приватного виконавця, його заміщення та зміни виконавчого округу виявився непристосованим до умов воєнного стану.


Тому група нардепів зареєструвала проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану» (№8064), повідомляє «Закон і Бізнес».

Ним передбачений спрощений порядок зупинення діяльності приватного виконавця за його заявою навіть за наявності в нього на виконанні незавершених виконавчих проваджень. Але за умови попереднього вирішення питання про своє заміщення та укладання договору з наступником.

Зі свого боку, Рада приватних виконавців України також може ініціювати питання про заміщення приватного виконавця, якщо той відсутній в офісі понад 10 робочих днів і від нього не надійшла заява про зупинення діяльності. Тоді Міністерство юстиції своїм наказом вирішує питання заміщення. Також Мін’юст може це зробити і без РПВУ, якщо остання зволікатиме з таким поданням.

Водночас приватним виконавцям спростять заміну виконавчого округу, територія якого тимчасово окупована або на якій проводяться активні воєнні (бойові) дії.

Крім того, автори пропонують прибрати дискримінацію боржників за майновою ознакою. Адже ті, щодо кого є рішення про стягнення заборгованості в розмірі не більшому ніж 100 тис. грн. є захищеними від арешту коштів на власних рахунках. Натомість інші позбавлені будь-яких коштів для існування.

Тому пропонується дозволити витрачати з рахунків не більше 3 мінімальних зарплат у сукупності, а також без обмежень сплачувати податки і збори.

Закон і Бізнес