Закон і Бізнес


Борги за ЖКП не привід для відключення споживачів — КМУ


Постачальники електро- та теплоенергії, води та газу не в праві відключати споживачів за борги до закінчення війни.

19.08.2022 13:53
3251

Кабінет Міністрів виніс постанову про заборону припинення або зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.


Про це нагадує відділ аудиту, ревізії та планово-фінансової діяльності Сьомого апеляційного адміністративного суду, повідомляє «Закон і Бізнес».

Водночас діє заборона на нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги. Така заборона діє на період воєнного стану.

При цьому відключення певних категорій споживачів здійснюється з урахуванням особливостей. Це питання закріплене у наказі Міністерства енергетики «Про врегулювання питань щодо постачання електричної енергії споживачам та розрахунків між учасниками роздрібного ринку електричної енергії у період дії в Україні воєнного стану» від 13.04.2022 №148.

Зокрема, учасник роздрібного ринку електричної енергії не може без погодження з відповідною військовою адміністрацією відключити низку споживачів від електропостачання, як-от:

органи державної влади;

військові адміністрації та органи місцевого самоврядування;

заклади охорони здоров’я державної або комунальної форми власності та інші критично важливі об’єкти.

Норми наказу №148 діятимуть й упродовж 30 днів після припинення або скасування воєнного стану. Однак для населення ця норма діє лише на період дії воєнного стану.

Закон і Бізнес