Закон і Бізнес


Кандидатів у судді КС теж перевірятимуть іноземці — проект


Натисність на зображення, аби підписатися на телеграм-канал «ЗіБ» та знати більше про новини судової системи.

15.08.2022 14:42
2114

Позачерговий ХІХ з’їзд суддів може не встигнути призначити 2 суддів Конституційного Суду. Адже нардепи вирішили допомогти йому із оцінкою кандидатів на цю посаду.


Відповідний проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах» (№7662) уже зареєстрований у парламенті, повідомляє «Закон і Бізнес».

За аналогією із процедурою формування складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя, пропонується утворити дорадчу групу експертів. Вона, за задумом авторів, сприятиме суб’єктам, які призначають суддів КС, в оцінці моральних якостей і рівня компетентності в сфері права кандидатів на посаду судді КС.

Зрозуміло, що до складу ДГЕ увійдуть 3 міжнародні експерти, а також по одному представникові від Президента, Верховної Ради та з’їзду суддів. Щоправда, на відміну від конкурсної комісії для ВККС та етичної ради, одного експерта має делегувати Венеціанська комісія, а двох — міжнародні організації. Крім того, ці дорадчі експерти призначатимуться не на певний строк, а безстроково. Й заміни іноземної складової на вітчизняних фахівців не передбачено зовсім.

У решті процедури будуть схожі з відбором до ВККС та ВРП. Спочатку проводиться спецперевірка осіб, які подали документи, потім ДГЕ проводить співбесіди та формує списки кандидатів, яких вона рекомендує призначити до складу КС — не менше 3 прізвищ на одну вакансію. Утім, своє рішення експерти прийматимуть простою більшістю у 4 голоси, не враховуючи, скільки іноземців його підтримають.

Потім відповідні конкурсні комісії або Рада суддів проводять ще й власні співбесіди, аби виконати формальну роль тих, хто пропонує кандидатів суб’єкту призначення.

Водночас для з’їзду суддів у проекті передбачено, що до бюлетеня для рейтингового голосування включаються кандидати, які рекомендовані ДГЕ. Тобто, виходить, що думка РСУ ролі не грає. Хіба що делегати можуть взяти її до уваги, коли голосуватимуть за того чи іншого кандидата.

Крім того, автори заклали двоступеневе голосування на з’їзді суддів: спочатку проводиться рейтингове голосування та складається список кандидатів за цим рейтингом, залежно від кількості набраних голосів. Потім проводиться окреме голосування тільки за лідера рейтингу. Якщо він не набирає необхідної кількості голосів, беруть другого за рейтингом. І так до вичерпання всього списку.

Окремо у «Перехідних положеннях» застережено, що з моменту набрання чинності цим законом усі процедури з призначення суддів КС автоматично припиняються, а кандидати, які брали в них участь, вважатимуться такими, що не були призначені. Отже, якщо цей закон приймуть до початку роботи позачергового ХІХ з’їзду суддів, то дві вакансії у КС за суддівською квотою залишаться незаповненими ще кілька місяців.

Закон і Бізнес